Gijzelingszaak Georgië zit nog in impasse

TBILISI, 23 FEBR. President Edoeard Sjevardnadze van Georgië heeft zich bereid verklaard tot een dialoog met de gewapende tegenstanders die nu al vijf dagen enkele VN-waarnemers en een Georgisch gezin gijzelen, doch op voorwaarde dat ze eerst hun gijzelaars vrijlaten.

De rebellen - aanhangers van Sjevardnadze's voorganger als president, wijlen Zviad Gamsachoerdia - ontvoerden vorige week in de stad Zoegdidi in het westen van Georgië vier waarnemers van de VN en vluchtten, achtervolgd door de Georgische politie, naar een boerderij in het dorp Dzjichasjkari. Ze vluchtten er naar binnen en namen het Georgische boerengezin eveneens in gijzeling.

Gisteren lieten de gewapende rebellen een van de gijzelaars, een VN-waarnemer uit Uruguay, vrij. Ook een kind en zijn moeder die in de boerderij wonen werden vrijgelaten. Bovendien lieten de rebellen journalisten tot de boerderij toe. De drie resterende gijzelaars - een Uruguayaan, een Tsjech en een Zweed - zeiden goed te worden behandeld.

De rebellen eisen de vrijlating van de tenminste zeven verdachten die de afgelopen weken zijn gearresteerd in verband met de mislukte aanslag op het leven van Sjevardnadze op 9 februari. Gisteren stelden ze een nieuwe eis, direct overleg tussen Sjevardnadze en een van hun leiders.

Sjevardnadze zei bereid te zijn tot zo'n dialoog, maar alleen op voorwaarde dat de gijzelaars worden vrijgelaten. Hij voegde daaraan toe ervan overtuigd te zijn dat de gijzelcrisis vreedzaam wordt opgelost en suggereerde bereid te zijn tot clementie als de gijzelaars worden vrijgelaten. “De principes van verzoening en vergiffenis zijn de leiding van Georgië niet vreemd.” Hij waarschuwde wel dat zijn geduld niet onbeperkt is. “Dit kan niet zo doorgaan. Het denkbeeld van terroristen dat ze Georgië van zijn gekozen koers kunnen afbrengen maakt geen kans op verwezenlijking.” (Reuters, AP, AFP)