FC Barcelona aan de leiding; Roy Makaay bezorgt Real dure nederlaag

ROTTERDAM, 23 FEBR. Barcelona en Real Madrid zijn weer van positie gewisseld aan de kop van de Spaanse voetbalcompetitie. Barcelona won gisteravond met 2-0 van Compostela en nam de leiding over van Real, dat zaterdag na een spectaculaire wedstrijd met 4-3 verloor van Tenerife. Barcelona heeft nu een punt voorsprong en een wedstrijd minder gespeeld.

Real leed voor de zoveelste keer een nederlaag op Tenerife. In de seizoenen 1992-'93 en '93-'94 verspeelde de club uit de hoofdstad op de laatste speeldag het kampioenschap. Tot zeven minuten voor tijd leek het deze keer wel goed te gaan met Real, dat zonder de Nederlandse international Seedorf speelde. Hij verblijft in Florida.

Real nam in de tweede helft een verdiende 3-2 voorsprong. Daarna sloeg Tenerife, sinds de 62ste minuut met een man minder op het veld, alsnog toe. Eerst maakte de ingevallen Roy Makaay (zesde doelpunt van het seizoen) gelijk en toen de aanvaller door Redondo werd neergehaald, kon Kodro met zijn tweede benutte strafschop voor de verrassende zege zorgen. In de slotfase werden Sanchis en Redondo van Real uit het veld gestuurd. Beide spelers maakten een overtreding op Makaay. Na afloop bood trainer Jupp Heynckes van Real zijn ontslag aan, maar dat werd niet geaccepteerd door het bestuur.

Barcelona maakte een dag later dankbaar gebruik van de misstap van de koploper. De ploeg van Louis van Gaal was met soms flitsend spel oppermachtig tegen Compostela, maar wist slechts twee keer te scoren. Figo en Luis Enrique passeerden in het eerste half uur de Nederlander René Ponk (ex-FC Utrecht) in het doel bij de bezoekers. Rivaldo schoot in de beginfase een strafschop op de paal. Bij Compostela viel Romano Sion in.