Familie bezorgd over afloop ontvoering Verweij in Jemen

ROTTERDAM, 23 FEBR. De familie van de in Jemen ontvoerde C. Verweij (60) maakt zich ernstig zorgen over de situatie. Zij verwacht binnen enkele dagen duidelijkheid te hebben. “Over een dag of twee hopen we iets te kunnen melden”, laat schoonzoon H. de Jonge, woordvoerder van de familie, vanuit Sana'a weten.

De familie moet sinds zaterdag rekening houden met een gewelddadige bevrijdingsactie door soldaten van het Jemenitisch leger. De ontvoerders waren kort na de ontvoering al omsingeld door honderd soldaten. In het bergachtige El Mahjaza-gebied op 160 kilometer van Sana'a, waar Verweij gevangen wordt gehouden, zijn dit weekeinde nog eens zo'n zeventig zwaar bewapende manschappen verzameld.

Dit gebeurde nadat de autoriteiten eergisteren aan de ontvoerders lieten weten tot geweld over te zullen gaan als zij Verweij niet vrij zouden laten. Daarop zou de Nederlander volgens de berichten in de nacht van zaterdag op zondag door zijn ontvoerders naar een andere schuilplaats zijn overgebracht. De woordvoerder van de familie wil daar geen commentaar op geven. Tegenover het Amerikaanse persbureau AP verklaarde een Jemenitische veiligheidsfunctionaris: “We volgen ze overal en zullen met ijzeren hand onderhandelen”. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt geen informatie te hebben over eventuele militaire acties.

Verweij, voormalig eigenaar van een drukkerij in Wageningen, was als toerist met zijn vrouw op bezoek in Sana'a. Tijdens een wandeling in de omgeving van het hotel op 9 februari werd hij door drie gewapende mannen meegenomen. Zijn vrouw sloeg alarm. De ontvoerders behoren tot de Touiman-stam die de vrijlating eist van drie stamgenoten die onlangs zijn opgepakt wegens autodiefstal. Eén van hen is de zoon van een sjeik.

De familie Verweij zegt goed te worden geholpen door de ambassade in Sana'a. De ontvoerde Nederlander lijdt aan suikerziekte en is afhankelijk van medicijnen. In de afgelopen dagen heeft een vertrouweling van de Touiman-stam de medicamenten naar de schuilplaats gebracht. Volgens Buitenlandse Zaken is de gezondheid van Verweij 'goed'. Vorige week woensdag werd ook een andere Nederlander ontvoerd. Hij werd vrijdag vrijgelaten.