...EN TENSLOTTE MAAR KIEZEN VIA INTERNET

De vraag rijst of informatie over het privéleven van politici de keuze bij de stembus eigenlijk wel vergemakkelijkt. Want hoeveel zeggen de niet-politieke activiteiten van politici over hun beleid? VVD-leider Frits Bolkestein bijvoorbeeld geniet van zijn volkstuintje (foto in De Telegraaf), debatteert over klassieke muziek (Nederland 3) en opent volgende week de FietsRai (media nog onbekend).

Interpreteren? Ga er maar aanstaan.

Voor wie het echt niet meer weet is er nu de Stembox. Volgens de bedenkers van deze internetsite, het Brabantse softwarebedrijf Bolesian, gaat het hier om niets minder dan “de snelle weg voor U naar een objectief persoonlijk stemadvies”.

Via http://www.bolesian.com/stembox/index.htm is door middel van beantwoording van een serie vragen binnen een half uur uit te vinden welke partij het beste bij de beantwoorder van de vragen past. Het zijn meerkeuzevragen over criminaliteit, gezondheidszorg en andere verkiezingsonderwerpen. Het advies komt tot stand door de gekozen antwoorden te toetsten aan de verkiezingsprogramma's van PvdA, CDA, VVD, D66. Dat maakt zelf bladeren in die programma's dus overbodig.

Nog even, en dan is er zoveel bekend over het privé-leven van politici en zijn er zulke handige hulpmiddelen, dat bij de volgende verkiezingen de politiek overbodig wordt.