Duitsland

133 deelnemers, 29 medailles

Bescheiden heeft Duitsland de medailleregen in Nagano gevierd. Bondskanselier Helmut Kohl noemde het succes van de Duitse atleten een “geweldige goodwill-actie” voor de Bondsrepubliek. Tijdens zijn verkiezingstournee afgelopen week in Nedersaksen, waar over een week iedereen naar de stembus gaat, liet de kanselier blijken bijzonder ingenomen te zijn met de resultaten van de ploeg, vooral met de vele successen van de vrouwen.

“Je krijgt geen goud, zilver of brons als je er niet ongelofelijk hard voor hebt gewerkt. Laat dat een les voor ons zijn”, zei Kohl in Kloppenburg tegen zijn landgenoten, die de laatste tijd veel bezuinigingen moesten slikken. “Zonder grote persoonlijke offers was het onze vrouwen in Nagano ook niet gelukt”, hield Kohl zijn publiek voor.

Nog nooit waren de Duitsers zo succesvol als bij deze 18de Olympische Winterspelen. Met twaalf gouden medailles, negen zilveren en acht bronzen leverde de Duitse ploeg de beste prestaties; 75 procent werd door vrouwelijke atletes gewonnen. Vooral de namen van skister Katja Seizinger, de schaatssters Gunda Niemann-Stirnemann en Claudia Pechstein, en scherpschutter Uschi Disl (biatlon) sprongen eruit.

Het grote succes van de vrouwen mocht op de bondskanselier grote indruk hebben gemaakt, niet alle mannen reageerden zo ruimhartig. De populaire talkshow-presentator Harald Schmidt noemde 'curling' smalend de ideale vrouwensport. Hij vond het wel fijn te kijken naar vrouwen die permanent bukken met schrobbers en waterketels in de hand.

De sportverslaggever van de General Anzeiger uit Bonn ziet dat anders. De 'vrouwen-power' die de Duitse atletes in Nagano aan de dag legden, bewijst dat hun mannelijke collega's moeten oppassen, dat zíj in de toekomst niet de poetsemmer in de hand krijgen gedrukt.