DSM betaalt 3 miljard voor Gist

AMSTERDAM, 23 FEBR. Het Limburgse chemieconcern DSM koopt voor bijna 3 miljard gulden het Delftse Koninklijke Gist-brocades. Dat hebben de voorzitters van de raden van bestuur, ir. Simon de Bree en ir. Herman Scheffer, vanochtend in Amsterdam bekendgemaakt. Door de fusie neemt de combinatie van beide bedrijven wereldwijd een leidende positie in op het gebied van fijnchemie als toeleverancier van de geneesmiddelen- en voedingsindustrie.

De fusie heeft vooralsnog geen nadelige gevolgen voor de werkgelegenheid, zei DSM-topman De Bree vanochtend. In de toekomst zal die eerder groeien.

De omzet van Gist-brocades werd vorig jaar grotendeels bereikt bij de industriële farmaceutische producten. DSM daarentegen bereikt zijn omzet voor 48 procent in bulkchemie, zoals polymeren. Daarnaast vormt de divisie hoogwaardige materialen 35 procent van de omzet. De fijnchemie is daarbij vergeleken klein: 12 procent van de omzet. De omzet van DSM bedroeg vorig jaar 12,4 miljard gulden, die van Gist-brocades 2,2 miljard.

Directeur Scheffer van Gist, die zitting zal nemen in de raad van bestuur van de nieuwe combinatie, maakte vanochtend bekend dat de winst van zijn bedrijf vorig jaar op ongeveer 150 miljoen gulden is uitgekomen. In de nieuwe combinatie zullen de geneesmiddelen en voedingsproducten ongeveer een kwart van de gehele omzet gaan uitmaken. DSM biedt voor een aandeel Gist-brocades eenzesde van zijn eigen aandeel plus 32,50 gulden contant, wat neerkomt op 66 gulden per aandeel. In totaal gaat het dan om 18,7 maal de nettowinst van Gist. “Een adequate prijs”, aldus De Bree. De beurs reageerde vanochtend enthousiast op de berichten. De koers van het aandeel DSM steeg met bijna 4 gulden naar 204 gulden. De koers van Gist-brocades ging met ruim 4 gulden omhoog naar 64,60 gulden.