DER SPIEGEL

Evenals in Die Zeit ook in Der Spiegel aandacht voor de komende verkiezingen in de deelstaat Nedersaksen, waar de SPD'er Gerhard Schröder op 1 maart een overwinning moet behalen als hij kans wil maken om namens zijn partij later dit jaar bondskanselier Helmut Kohl uit te dagen.

Hij wordt daarbij gesteund door Oskar Lafontaine, de premier van Saarland, die zelf ook sterke kanseliersambities heeft. De SPD lijkt patent te hebben op een dubbel, innerlijk tegenstrijdig leiderschap, want de relatie tussen Lafontaine en Schröder is te vergelijken met die tussen Willy Brandt en Helmut Schmidt. Ook die twee mochten elkaar niet, maar hielpen elkaar, zij het soms tandendknarsend. En ze werden beiden bondskanselier. De komende Bondsdagverkiezingen vormen de laatste kans voor de huidige generatie SPD-leiders om aan de macht te komen.

Het omslagverhaal over dertig jaar vrouwenemancipatie biedt weinig verrassends, maar is bedoeld als begin van een hernieuwd debat.