CDA wil hogere belasting op opties

DEN HAAG, 23 FEB. Het CDA heeft zijn standpunt over de belasting van opties aanzienlijk aangescherpt. Fractievoorzitter De Hoop Scheffer wil optiewinsten gaan belasten via de inkomstenbelasting.

De CDA-leider zei dit het afgelopen weekeinde bij de Vara-radio. Volgens zijn voorstellen kunnen optiewinsten worden belast tegen een tarief van maximaal 60 procent. “Schreeuwende rijkdom gaat niet samen met stille armoede”, aldus De Hoop Scheffer.

Opties geven werknemers het recht om tegen een vooraf vastgestelde prijs aandelen te kopen in de onderneming waar ze werken. Nu worden opties tegen een tarief van 7,5 procent van de waarde van de aandelen belast op het moment van verwerving. Premier Kok typeerde de huidige regeling vorig jaar als een vorm die 'exhibitionistische verrijking' mogelijk maakt.

Het kabinet wil opties zwaarder gaan belasten. Staatssecretaris Vermeend (Financiën) wil een oplopende heffingsschaal invoeren voor langlopende opties en een afrekening op de uitoefendatum bij kortlopende opties. Op het moment dat de optie wordt toegekend moet de manager onmiddellijk afrekenen met de fiscus. Tot de helft van de waarde van het onderliggende aandeel wordt dan bij het inkomen opgeteld. Bij topmanagers zal dit in het algemeen worden belast tegen het hoogste tarief van de inkomstenbelasting (60 procent). Als bovendien de opties binnen drie jaar worden uitgeoefend, dient de eventuele winst ook bij het inkomen te worden opgeteld.

De fracties van PvdA, VVD en D66 steunen het wetsvoorstel op hoofdlijnen. De VVD had kritiek op het oorspronkelijke voorstel van Vermeend en sprak, samen met het CDA, van 'overkill'. Het vervolgens aangepaste voorstel is volgens VVD-woordvoerder De Vries een versoepeling. Als de optiebezitter kan aantonen dat de fiscus uitgaat van een te hoge waarde van het onderliggende aandeel, zal de optie lager worden aangeslagen.

Het CDA vond het kabinetsvoorstel indertijd “veel te ver gaan” en pleitte voor een verhoging van het tarief van 7,5 procent tot bij voorbeeld 14 procent.