België

1 deelnemer, 1 medaille

De Olympische Winterspelen in Nagano konden zich in België maar in matige belangstelling verheugen. Het sportnieuws werd hier de afgelopen weken meer beheerst door aantijgingen over een omkoopnetwerk in de voetbalwereld en door de vraag of de Formule I-race wel in Francorchamps blijft nu België elke vorm van tabaksreclame wil verbieden.

Groot nieuws was wel de bronzen medaille voor 'schaatsbelg' Bart Veldkamp, op de 5.000 meter. 'Un Belge homme de bronze', kopte het dagblad Le Soir op zijn voorpagina. Voor het eerst sinds vijftig jaar behaalde België een medaille op de Winterspelen.

Veldkamp was de enige Belg die deelnam aan de Winterspelen en dan was hij slechts een 'genaturaliseerde', zoals er steeds bijna verontschuldigend werd bij vermeld. “The man from Bonheiden, Belgium” maakt er immers zelf geen geheim van dat hij om louter opportunistische redenen Belg is geworden en dat hij zijn Belgisch paspoort beschouwde als ticket voor Nagano.

Aanvankelijk was er kritiek te horen omdat het Belgisch Olympisch Comité geld uittrok voor een Nederlander. Maar na zijn bronzen medaille concludeerde de sportredactie van De Standaard, dat Veldkamp een zegen is voor “onze sport”. De “kersverse Vlaming” kan “de interesse voor de wintersporten aanzwengelen en zijn professionele aanpak moet onze atleten inspireren”. Het werd hem dan ook vergeven toen de inmiddels “zieke schaatsbelg” vorige week op de 10.000 meter net geen tweede medaille veroverde.

  • Juurd Eijsvoogel
  • Frank Westerman
  • Birgit Donker
  • Marjon van Royen
  • Michèle de Waard
  • Lolke van der Heide
  • Marc Leijendekker