Bandieten nemen stad in Albanië over

TIRANA, 23 FEBR. Gewapende bandieten hebben in Shkodër in het uiterste noorden van Albanië een politiebureau overvallen en 35 gevangenen bevrijd. In de stad heerst sindsdien volledige wetteloosheid. In Tirana is gezegd dat de Joegoslavische geheime dienst achter de operatie zit.

De gemaskerde aanvallers beschoten gisteren het politiebureau, onder andere met anti-tankwapens. Ze verdreven de politie, bevrijdden de gevangenen en staken het gebouw in brand. Volgens de Albanese televisie hadden de overvallers eerst een bank beroofd voordat ze op het politiebureau afgingen. Na hun actie in het politiebureau trokken ze schietend door de straten en staken ze een bibliotheek, de universiteit, een rechtbank en een bank in brand. Winkels en het gemeentehuis werden geplunderd.

Minister van Binnenlandse Zaken Necmettin Ceka zei later op de televisie dat de politie de orde in Shkodër weer heeft hersteld - een mededeling die in Shkodër is tegengesproken: de bandieten zouden nog heer en meester zijn. Ceka zei verder dat sommige overvallers uit Montenegro, de aangrenzende Joegoslavische deelstaat, naar Shkodër waren gekomen. Hij beschuldigde “buitenlandse agenten” van de aanval; ze zouden daarmee de aandacht willen afleiden van de gespannen situatie in Kosovo. Volgens Ceka ging het om “een terroristische daad met de duidelijke bedoeling Albanië te destabiliseren nu de kwestie-Kosovo een prioriteit is”. (Reuters, AP)