Baan koopt Brits bedrijf Coda

ROTTERDAM, 23 FEBR. Het Nederlandse automatiseringsbedrijf Baan Company koopt voor 52,9 miljoen Britse pond (meer dan 170 miljoen gulden) het Britse softwarebedrijf Coda. Dat is vanmorgen bekendgemaakt.

De overname van Coda, gespecialiseerd in software waarmee financiële informatie wordt verwerkt, is qua omvang de tweede in de geschiedenis van Baan. Coda telt 450 werknemers. Volgens financieel bestuurslid K. Wagenaar is de programmatuur en expertise van het Britse bedrijf een prima aanvulling van het bestaande softwarepakket van Baan.

“Met eerdere acquisities betekent deze overname een versterking van onze produkten en expertise waardoor we op financieel terrein een serieuze tegenstander worden voor concurrenten als Sap en Oracle”, aldus Wagenaar vanmorgen in een toelichting. In reactie op de overname steeg het aandeel Baan, voor het eerst opgenomen in de AEX-index van belangrijkste aandelen, vanmorgen 70 cent tot 92,70 gulden.

Baan maakt softwarepakketten waarmee bedrijfsprocessen gecontroleerd en op elkaar afgestemd kunnen worden.

De software van het bedrijf is vooral geschikt voor produktieprocessen en logistiek. Minder sterk was Baan in software voor de financiële huishouding en het personeelsbeleid. Baan werkt met acquisities aan de uitbreiding van zijn softwarepakket. In april vorig jaar sloot het een samenwerkingsovereenkomst met het Hyperion dat zich evenals Coda richt op software voor de financiële administratie. Coda is gespecialiseerd in programmatuur waarmee financiële rapportages van dochterondernemingen in de top van een onderneming kunnen worden samengevoegd en geanalyseerd. Baan integreert de software van Coda in het nieuwe softwarepakket Baan V dat binnenkort op de markt komt, maar de programmatuur blijft ook los daarvan verkrijgbaar.