Armstrong tevreden over rentree

ROTTERDAM, 23 FEBR. De terugkeer van Lance Armstrong in het wielerpeloton is redelijke succesvol verlopen. De Amerikaanse coureur, net hersteld van teelbalkanker, maakte na anderhalf jaar zijn rentree in de Ronde van Andalusië, die gewonnen werd door de Spanjaard Marcelino Garcia. Armstrong eindigde afgelopen vrijdag als vijftiende.

Hij was tevreden over zijn comeback. “Ik heb de indruk dat het grote leed geleden is. Ik heb slechts één dag behoorlijk diep hoeven te gaan. Ik was bij de start gespannen, maar gaandeweg verdween de nervositeit ook. Ik kon gemakkelijk volgen. Alleen de laatste kilometers op de eerste dag waren iets moeilijker.”

Armstrong kreeg in het najaar van 1996 een gezwel aan zijn testikels. Een teelbal werd operatief verwijderd. Verder werden een aantal tumoren in zijn hersenen verwijderd. Daarna onderging Armstrong een paar maanden een chemokuur-behandeling. Artsen hebben hem voor 95 procent genezen verklaard. “Voordat ik naar Europa kwam ben ik van top tot teen onderzocht. Alles was in orde. De artsen hebben alle vertrouwen. Nog meer dan ik.”

Armstrong start morgen in de Ronde van Valencia, een zwaardere wedstrijd dan de Ronde van Andalusië en daarom een betere graadmeter voor zijn huidige vorm. Armstrong houdt zich overigens op de vlakte over zijn toekomstplannen. Hij mag bij de Amerikaanse US Postal-formatie zijn eigen programma samenstellen, nadat hij afgelopen najaar was ontslagen door het Franse Cofidis.

Armstrong beseft dat hij nog een lange weg heeft af te leggen om zijn vroegere vorm te hervinden. De 26-jarige Texaan werd een keer wereldkampioen en hij won twee keer een etappe in de Tour de France. Armstrong heeft naar eigen zeggen een zwarte bladzijde uit zijn jonge leven dichtgeslagen. Hij concentreert zich op het wielrennen, voelt zich gelukkig, maar voegt snel toe: “De afgelopen periode heb ik ervaren hoe broos geluk kan zijn. Ik heb veel geleerd, veel kunnen denken. Leren relativeren.”

Armstrong rijdt dit voorseizoen alle voorjaarsklassiekers, behalve Parijs-Roubaix. Hij neem waarschijnlijk geen deel aan de Tour, de zwaarste wedstrijd van het jaar. Hij richt zich op de Ronde van Spanje en het wereldkampioenschap in Valkenburg. “De regenboogtrui staat bovenaan mijn verlanglijstje.” (ANP)