Zuid-Afrika stuurt fruit via Rotterdam

ROTTERDAM, 21 FEBR. In de Rotterdamse haven is gisteren het eerste schip van een nieuwe lijndienst aangekomen die Zuid-Afrikaans fruit transporteert. De in koelvaart gespecialiseerde Nederlandse rederij Seatrade, die de lijn heeft opgezet, transporteert het fruit naar de stuwadoor-expediteur Seabrex, die het vervolgens over heel Europa distribueert.

Directeur J. de Knijf van Seabrex toonde zich gisteren zeer tevreden met de nieuwe aanvoer. Hij hoopt over twee jaar 100.000 pallets fruit per jaar uit Zuid-Afrika over te slaan.

Seabrex wordt daarmee iets minder afhankelijk van de aanvoer van fruit uit Zuid-Amerika, waar tot nu toe het overgrote deel van de één miljoen pallets fruit die per jaar in de Rotterdamse Fruit Port aankomt, vandaan komt. In dat verband noemde De Knijf het natuurverschijnsel El Niño waardoor dit jaar vanuit Chili 10 procent minder fruit komt, wat Seabrex gelijk tussen de 20.000 en 30.000 pallets minder aanvoer oplevert.

Seabrex is de fruitpoot van Ebrex dat vorig jaar een omzet behaalde van meer dan 200 miljoen gulden. Seabrex werkt in de Rotterdamse haven volgens het 'gesloten loodssysteem'. Alle activiteiten (overslag, opslag, nabewerking, distributie) blijven daardoor in één hand.

De lijndienst naar Rotterdam is mogelijk geworden door het vervallen van een aantal exportbeperkende maatregelen in Zuid-Afrika.

Tot vorig jaar werd de export van fruit uit Zuid-Afrika door één organisatie gedaan. Toen ging het fruit voornamelijk naar Antwerpen, Bremen en - voor een klein deel - naar Vlissingen.