Testritten voor beginners en ervaren financiële coureurs; Droogzwemmen op de beurs

Een hausse op de beurs gemist? Bang voor het risico van beleggen? Beleggingswedstrijden zorgen voor scholing, vorming, winst of verlies en vermaak.

Informatie over de Beleggingswedstrijd: tel. 0900 168 16 93; op Internet www.beleggingswedstrijd.ie.nl. De Nationale Beurscompetitie is bereikbaar op (010) 476 88 90 en www.planet.nl/beurscompetitie.

De drempel naar de beursvloer is hoog. Zomaar je geduldig opgebouwde spaarrekening plunderen en het geld in effecten steken vereist moed. Daar staat tegenover dat de koerswinsten van de afgelopen maanden zeer verleidelijk zijn. Wie afgelopen zomer de campinghausse op de beurs heeft gemist, niet heeft geprofiteerd van de skihausse van deze week maar de krokushausse onder geen beding wil missen kan nu alvast droogzwemmen in een beleggingswedstrijd.

Deze maand is de Nationale Beurscompetitie van start gegaan en eind maart begint de Beleggingswedstrijd. De deelnemers aan deze testrit op het Damrak krijgen de beschikking over een fictief bedrag van respectievelijk 300.000 en 100.000 gulden. De winnaar van de wedstrijd is diegene die door tien weken te handelen in effecten en opties het hoogste rendement op zijn portefeuille heeft behaald. De beloningen variëren van kleine weekprijzen tot een geheel verzorgde trip naar New York, inclusief een bezoekje aan het financële hart van die stad, Wall Street (Beleggingswedstrijd) en een geldbedrag van 20.000 gulden (Beurscompetitie).

De sponsors van de beleggingswedstrijden zijn ondermeer banken, internetproviders, kranten (deze krant sponsert de Beleggingswedstrijd), financiële vakbladen en het bedrijf Amsterdam Exchanges dat de effectenbeurs organiseert. Zij hopen dat de deelnemers na de wedstrijd aan het echte werk beginnen en daarbij gebruik maken van hun bank of medium.

Hoofd Effecten van de Postbank, L. Keemink, onderscheidt drie groepen deelnemers in de Beleggingswedstrijd. In de eerste groep zitten de beginners. “Zij zien de competitie als een soort vluchtsimulator waarmee ze kunnen proefdraaien', aldus Keemink. Ook is er een groep deelnemers die al in echte aandelen belegt, maar nog niet de stap naar de optiebeurs durft te maken. Zij oefenen hun optiehandel met de wedstrijd. In de derde groep zitten ervaren beleggers die eens een andere beleggingsstrategie willen uitproberen.

Het animo voor dergelijk wedstrijden is groot. De Beleggingswedstrijd heeft dit jaar, net als vorig jaar, 14.000 deelnemers. Het standaardinschrijfbedrag bedraagt 59,95 gulden. Deelnemers bellen à veertig cent per minuut een order door naar de centrale computer, het digitale zenuwcentrum van de Beleggingswedstrijd. Het kost ze minimaal vijf minuten om een order door te geven. Vorig jaar werden bij eenzelfde deelnemersaantal 130.000 orders geplaatst.

Volgens de Postbank, die de wedstrijd dit jaar voor de tweede keer organiseert, waren die opbrengsten net kostendekkend. Vooral de bezetting van de helpdesks is volgens hem duur.

In de Beurscompetitie, die dit jaar voor de zesde keer wordt gehouden, streden vorig jaar 19.000 deelnemers om de hoofdprijs. Ruim 64 miljoen effecten werden omgezet. Het gemiddelde eindvermogen bedroeg 310.000 gulden; de winnaar had het bedrag vermeerderd tot 3,8 miljoen gulden.

Het inschrijvingsgeld voor deze beleggingswedstrijd bedraagt dit jaar 99,95 gulden. Dat lijkt veel vergeleken met de concurrent. Verschil is echter dat deze deelnemers tegen het normale PTT-tarief hun orders kunnen inleggen. Door het Internet te gebruiken kunnen hoge telefoonkosten worden vermeden. In de Beurcompetitie 'handelde' vorig jaar ongeveer een kwart van de deelnemers via het Internet.

Dat Internet niet altijd een goed alternatief is bleek vorig jaar bij de Beleggingswedstijd. Te veel deelnemers wilden tegelijkertijd van de 'site' gebruikmaken, waardoor die diverse keren 'verstopt' raakte. Dat probleem is nu opgelost.

Dit jaar wordt in de Beurscompetitie voor het eerst een speciale prijs van 15.000 gulden uitgeloofd voor beleggers die zich beperken tot de aandelenhandel. Deelnemers die behalve in aandelen ook in futures en opties handelden, behaalden dankzij het speculatieve karakter van deze derivatenhandel een rendement dat met pure aandelenhandel onhaalbaar was. De Beurscompetitie is afgestapt van de tussentijdse prijzen. De voorgaande keren werd maandelijks een prijs van duizend gulden uitgereikt aan de deelnemer met het hoogste rendement in vier weken tijd. “We zijn daar vanaf gestapt omdat het uit de hand liep”, zegt Y. van de Pol van organisator ESEC. “We zagen dat deelnemers enorme risico's gingen nemen om die maandprijs in de wacht te slepen. Dat was niet meer realistisch. En het gaat er ten slotte om dat je iets van deze competitie leert.” De Beurscompetitie heeft om dezelfde reden bepaald dat orders in kleine beursfondsen niet groter dan 5.000 aandelen mogen zijn. Grote aankopen in de kleine fondsen hebben te veel koersinvloed.

De eerste effectenwedstrijden waren oorspronkelijk bedoeld voor het onderwijs. Scholen zien de competitie nog steeds als een ideale financiële speeltuin.Voor de derdejaars leerlingen Bankleer van de studierichting MBO Administratie aan het Crabeth College in Gouda is deelname aan de Beurscompetitie verplichte kost. Ongeveer tien groepen van drie leerlingen doen dit jaar, net als vorig jaar mee. Volgens docent A. Teuwen was vorig jaar de overgrote meerderheid van de klas zeer enthousiast over de wedstrijd. “De meeste groepjes geven dagelijks beursorders. Ze zijn heel gedreven. Een uitzondering daargelaten, want het is ook wel eens gebeurd dat een groep slechts één order in tien weken durende wedstrijd had gegeven. Volgens de docent heeft de competitie een positief neveneffect. “Om goed te presteren in de competitie moeten ze het nieuws goed bijhouden.”

Teuwen kan via de telefoon de beleggingsprestaties van zijn leerlingen volgen. Hij is in het bezit van de toegangscodes van zijn leerlingen. De school looft jaarlijks een extra geldprijs van 250 gulden uit voor de beste groep. Teuwen: “Bij de diploma-uitreiking heb ik tegen de ouders gezegd dat de Nick Leeson-affaire en het beursfraudeschandaal op het Damrak hen niet hoeft af te schrikken om hun geld toe te vertrouwen aan de winnaars van vorig jaar. Die hadden in tien weken tijd een rendement van 70 procent op hun startkapitaal gerealiseerd.”