'Te weinig zorg aan het bed'

HILVERSUM, 21 FEBR. Van het verpleegkundig personeel zegt 98,2 procent weinig tot geen vertrouwen te hebben in het kabinetsbeleid om meer handen aan het bed te krijgen. Dit blijkt uit een onderzoek door bureau Intomart onder duizend verpleegkundigen en verzorgenden in verpleeghuizen. De resultaten zijn vrijdag gepresenteerd door de actualiteitenrubriek Netwerk. Het verpleegkundig personeel geeft blijk van een groot wantrouwen tegenover politiek Den Haag. De overheid krijgt met een rapportcijfer van 4,4 een dikke onvoldoende.

Het verpleeghuispersoneel slaat in de enquête alarm over een ontoelaatbare werkdruk. Meer dan 85 procent zegt onvoldoende tijd te hebben voor persoonlijke aandacht voor de bewoners. Door bezuinigingen schiet de kwaliteit van de basiszorg volgens driekwart van de ondervraagden tekort. Dat pakt fnuikend uit voor zaken als wassen, eten geven en de patiënten helpen bij het toiletbezoek.

Het is beroerd gesteld met de werkdruk: 63 procent klaagt over regelmatige onderbezetting, 58 procent constateert een toenemend ziekteverzuim. Vrijwel alle ondervraagden (92,3 procent) vinden dat de politiek geen flauw benul heeft van wat zich op de werkvloer afspeelt.

Minister Borst van Volksgezondheid zei in Netwerk zich aangesproken en verantwoordelijk te voelen voor de kritiek van de verpleegkundigen. Zij zei opnieuw dat D66 alleen maar meedoet met een volgend kabinet als er meer geld beschikbaar komt voor de gezondheidszorg. Dat moet “royaal” 2 procent extra per jaar zijn. “Anders doe ik niet mee”, aldus de D66-lijsttrekker. Het is volgens haar “een kwestie van beschaving dat er meer geld naar juist de verpleeghuizen toe gaat”. (ANP)