Soloway & Goldman

Dit weekeinde wordt in het Kurhaus Hotel in Scheveningen het Forbo-Krommenie Internationaal Bridgetoernooi gespeeld. Als je ziet welke sterren er allemaal meedoen, dan kan met recht worden gesproken over het sterkste viertallentoernooi ter wereld. Het is voor belangstellenden beslist aan te raden vanavond of morgenmiddag een kijkje te nemen. De belangrijkste matches worden live op het rama (demonstratievideo) becommentarieerd door een aantal experts. Een van de meest prominente partnerships die meespelen zijn de Amerikanen Paul Soloway en Bobby Goldman.

Soloway-Goldman spelen al sinds mensenheugenis met elkaar. Samen zijn ze goed voor een handvol wereldtitels en talloze overwinningen in zware Nationals. Bovendien is Paul Soloway in het bezit van de meeste meesterpunten uit de Amerikaanse bridgegeschiedenis. De thuisblijvers, die in verbinding staan met het Internet, kunnen de spellen van het Forbo vrijwel realtime volgen op de prachtige site van Fred Gitelman en Koen Gijsman: http://www.bridgeplaza.com/. Als voorproefje nu een spel van Soloway-Goldman uit een onlangs gespeelde demonstratiepartij op OKbridge, een programma waarmee je op het Internet bridge kan spelen: Noord gever Noord Allen kw. Schoppen A32 Harten 654 Ruiten 754 Klaver 10853 West Oost Schoppen H5 Schoppen 764 Harten 1098 Harten B72 Ruiten AHVB10862 Ruiten 109 Klaver A Klaver VB974 Zuid Schoppen VB1098 Harten AHV3 Ruiten 3 Klaver H62

West Noord Oost Zuid Munson Goldman Simon Soloway pas pas 1Schoppen 3SA pas pas 4Harten pas 4Schoppen pas pas pas OW zaten Kitty Munson and Carol Simon een paar dat Amerika regelmatig vertegenwoordigt op het WK vrouwen. Het 4Harten bod van Soloway was op zich moedig. Toegegeven, 3SA kan na hartenstart en schoppenswitch vier down, maar of Goldman die uitkomst had gevonden, blijft de vraag. Tegen 4Schoppen startte west met haar secce KlaverA. Indien Munson nu een (onwaarschijnlijke) kleine ruiten zou hebben nagespeeld, zou ze oost in die kleur aan slag hebben gebracht, waarna KlaverV het lot van het contract zou hebben bezegeld. Wellicht was Munson in de war gebracht door de KlaverV die oost al in de eerste slag meende te moeten bijspelen. Deze kaart zou kunnen worden opgevat als een Lavinthalsignaal en vragen om naspel in de hoogste van de twee overgebleven kleuren naast troef. Hoe dan ook, de nagespeelde Harten10 was voor de leider absoluut gevaarloos. Na de snit over troefheer claimde Soloway tien slagen. De successen van het Groningse bridge zullen de lezers van deze rubriek niet zijn ontgaan. Hieronder een spel uit de Forbo-Krommenie International Teams van vorig jaar. Het betrof een wedstrijd waarin een Gronings viertal een sensationele 25-2 overwinning boekte op de toenmalige wereldkampioen Amerika: West gever Noord NZ kw. Schoppen V962 Harten 103 Ruiten 9 Klaver A108543 West Oost Schoppen 85 Schoppen 4 Harten B8764 Harten AHV952 Ruiten H1062 Ruiten B75 Klaver HB Klaver 762 Zuid Schoppen AHB1073 Harten - Ruiten AV843 Klaver V9 Open kamer West Noord Oost Zuid Hamman Stomphorst Wolff Kranenborg pas pas 3Harten 4Ruiten 5Harten 5Schoppen pas 6Schoppen pas pas pas Met 4R uiten bood Bert Kranenborg een tweekleurenspel ruiten/schoppen aan. Deze verdediging tegen vijandelijke preëmpts staat in Nederland bekend onder de naam 'Wereldconventie'. Over 5Schoppen verhoogde zuid, met zijn significante overwaarde, nog terecht naar zes, waarin Jaap Stomphorst in no time zijn klavers hoog had en twaalf slagen claimde. Het spel leverde de Groningers 11 imps op, omdat op de andere tafel de onvolprezen Muiderbergse Twee (Nederlands fabrikaat!) toesloeg:

West Noord Oost Zuid Benthem Freeman Zandvoort Nickell 2Harten pas 4Harten 4Schoppen pas pas pas Na de Muiderberg bij west, met sprong gesteund door oost, bleef voor Nickell-Freeman te weinig biedruimte over om verantwoord slemonderzoek te plegen en moesten ze genoegen nemen met de manche.