Selectie; Televisie; Zaterdag

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Met een reportage over vier Nederlanders die in Schotland gevangen zitten wegens drugssmokkel met een zeilboot, maar mogelijk omschuldig zijn. Verder premier en PvdA-lijsttrekker Kok over de komende gemeenteraadsverkiezingen. Ned.2 17.29-18.55u.

Karel. Met Daphne Deckers en aandacht voor de zaak-Oude Pekela, waar 10 jaar geleden sprake zou zijn geweest van seksueel misbruik van kinderen op grote schaal. Karel van de Graaf praat met prof.dr. W.H.G. Wolters, destijds betrokken bij het onderzoek. Ned.1, 20.31-21.06u.

Lagerhuis. In VARA's schaduwparlement discussies over gouden handdrukken, het bombarderen van Irak en de honderdduizend vacatures in Nederland. Ned.3, 21.05-22.00u.

Nova. Met het oog op de komende verkiezingen de meest recente opiniepeiling, een reportage over de muzikale clowns Mini & Maxi en een reconstructie van de schietpartij een jaar geleden bij de discotheek De Droom in Heerhugowaard waarbij de 19-jarige Turkse portier omkwam. Ned.3, 22.15-22.45u.

DOCUMENTAIRES

Urbania. Portretten van de Rotterdamse Diaan Hendriks die haar hele leven met schoonheid bezig is geweest, van de Utrechtse Su Tomesen en van Rossini van Wijk die in een Amsterdams hotel werkt maar ook Caraïbische kostuums ontwerpt. Ned.3, 16.56-17.30u.

mek ontmoet. Slot van de drie afleveringen van het gesprek van Martin mek met Gerrit Komrij. Ned.3, 17.30-18.00u.

AMUSEMENT

Maybe this time. Eerste aflevering van een Amerikaanse komedieserie rond drie generaties vrouwen met een hoofdrol voor Betty White (Rose in Golden Girls). Veronica, 17.00-17.30u.

National Lottery Draw. Met een live-optreden van Madonna. BBC1, 20.50-21.10u.

MUZIEK

Yo-Yo Ma: Inspired by Bach. Bijzonder vormgegeven zesdelige serie klassieke muziekprogramma's waarin de cellist Yo-Yo Ma interpretaties van cellosuites van Bach ten gehore brengt. Afl.: Sarabande. Met de Canadese regisseur Atom Egoyan en actrice Lori Singer. BBC2, 21.00-21.55u.

Plankenkoorts. Serie theaterprogramma's met vandaag de derde en vierde symfonie van Schubert, uitgevoerd door Anima Eterna o.l.v. Jos Van Immerseel. Belg.2, 22.45-23.55u.

KUNST

An awfully big adventure. Serie portretten van zes grote kinderboekenschrijvers. Vandaag J.R.R. Tolkien, bedenker van hobbits en schrijver van 'In de ban van de ring'. Met zeldzame beelden van de auteur. BBC2, 19.00-20.05u.

Carlo Levi. In 'Kunst omdat het moet' een documentaire over de Italiaanse schilder en schrijver Carlo Levi (1902-1975) die in 1935 naar een dorpje in Zuid-Italië werd verbannen. Historische opnamen en interviews met nog levende dorpsbewoners schetsen het beeld van de kunstenaar en van het leven in het arme Zuiden ten tijde van het fascisme. Ned.2, 23.52-0.30u.

SPORT

Nagano. In deze uitzending hoogtepunten en o.m. shorttrack (1000 meter vrouwen, 500 en 5000 meter estafette mannen) en demonstratie kunstrijden. Ned.2, 12.00-16.58u. Samenvattingen van de vijftiende dag. Ned.2, 19.00-19.57u. Voetbal: VS - Nederland. Rechtstreekse uitzending van de oefenwedstrijd. Gevolgd door een nabeschouwing van Barend en Van Dorp. Veronica, 20.05-22.10u.

Tennis. ECC-toernooi van Antwerpen. Belg.2, 23.55-0.40u.

FILMS

Pony Express (Jerry Hopper, 1953, VS). Doorsnee-western met Charlton Heston als Buffalo Bill en Forrest Tucker als Wild Bill Hickok. SBS6, 13.50-15.35u.

Babes in Toyland (Jack Donohue, 1961, VS). Niet met de versie van Laurel & Hardy te verwarren Disney-verfilming van operette van Victor Herbert. Met Ray Bolger als de schurk die het magische Toyland terroriseert. BBC2, 14.55-16.40u.

The Reluctant Debutante (Vincente Minnelli, 1958, VS). Lichtvoetige komedie laat Rex Harrison en Kay Kendall excelleren als typisch Brits echtpaar dat probeert hun typisch Amerikaanse dochter Sandra Dee te introduceren in Engeland. Belg.1, 15.05-16.55u.

Stir Crazy (Sidney Poitier, 1980, VS). Beperkt leuke gevangenisklucht waarin menig cliché van het 'serieuze' gevangenisgenre op de hak wordt genomen. Gene Wilder en Richard Pryor worden als dikke vrienden bij vergissing gearresteerd en tot 125 jaar cel veroordeeld. SBS6, 19.30-21.30u.

. Reunion (Jerry Schatzberg, 1989, VS/Fr/W-Dtsl/Eng). Door Harold Pinter geschreven, nauwkeurige bewerking van Fred Uhlmans indrukwekkende novelle over de vriendschap tussen twee jongens in het Duitsland van 1932, vlak voor Hitler aan de macht kwam: een charmante telg uit oud adellijk geslacht (Samuel West) en de intelligente zoon van een geassimileerde joodse arts (Christien Anholt). Verteld vanuit perspectief van 70-jarige Jason Robards. TV10, 20.50-22.40u.

. Indecent Proposal (Adrian Lyne, 1993, VS). Mede dankzij de enorme marketing-waarde van de schijnbaar overzichtelijke centrale vraag in de plot ('Zou je het doen voor een miljoen?') succesrijke onderneming van de regisseur van 'Fatal Attraction' en '9 1/2 Weeks'. Eenzame tycoon Robert Redford ontregelt met dit onfatsoenlijke voorstel het sympathieke maar in financiële nood verkerende echtpaar Demi Moore en Woody Harrelson. Even gladjes als hypocriet. Ned.1, 21.06-23.00u.

Delta Force II: The Colombian Connection (Aaron Norris, 1990, VS). Door zijn broer geregisseerd actie-vehikel voor vechtjas Chuck Norris. Hij bestrijdt drugsbaron Drago. SBS6, 21.30-23.25u.

Arachnophobia (Frank Marshall, 1990, VS). Regiedebuut van voormalig Spielbergproducent Marshall is griezelfilm met niet bijster consequent scenario. Spinnenfobie van huisarts Jeff Daniels wordt in idyllisch Californisch plaatsje op de proef gesteld door nest Venezolaanse reuzenspinnen. Duitsl.1, 22.40-0.25u., tweetalig.

L.A. Story (Mick Jackson, 1991, VS). Door hoofdrolspeler Steve Martin geschreven romantische komedie hekelt de bewoners van absurd Los Angeles. Martin zelf is een onfortuinlijke weerman. Ook met Victoria Tennant. BBC2, 22.50-0.20u.

Bye Bye Blues (Anne Wheeler, 1988, Canada). Smaakvol melodrama met feministische inslag weet cliché's niet te vermijden. Moeder van twee kinderen (Rebecca Jenkins) wacht op terugkeer van man uit WO II, sluit zich aan bij dansorkest en raakt onder de indruk van trombonist Luke Reilly. Ned.1, 23.00-0.58u.

The Last Tattoo (John Reid, 1994, Nieuw-Zeeland). Matige thriller speelt in Nieuw-Zeeland ten tijde van WOII. Verpleegster Kerry Fox en Amerikaanse officier Tony Goldwyn speuren, met het oog op de volksgezondheid, naar de met een zeldzame vorm van gonorroe besmette vriendin van een vermoorde marine-man en stuiten op corruptie in de hoogste kringen. Ook met Robert Loggia, Rod Steiger. Belg.1, 23.35-1.22u.

. Stanno tutti bene (Giuseppe Tornatore, 1989, Fr/It). Subtiele en verrassende film van regisseur van 'Nuovo Cinema Paradiso' laat Marcello Mastroianni magistrale hoofdrol spelen van beminnelijke grijsaard die zijn vijf, verspreid over Italië wonende kinderen bezoekt. Zijn vertekende waarnemingen blijken niet te kloppen met de werkelijkheid. RTL4, 23.40-1.55u.

Anne of the Thousand Days (Charles Jarrott, 1969, Engeland). Met Oscar voor de kostuums bekroond, historisch drama met Richard Burton als Henry III en Geneviève Bujold als Anne Boleyn. Duitsl.3-West, 23.40-2.00u., tweetalig.

Rage at Dawn (Tim Whelan, 1955, VS). Routine-western waarin Randolph Scott jacht maakt op bandieten die zijn vrouw vermoordden. SBS6, 0.20-7.40u., voortdurende herhaling.

. Grand Canyon (Lawrence Kasdan, 1991, VS). In Berlijn met een Gouden Beer bekroonde parabel over moderne malaise in Los Angeles. Regisseur Kasdan ('The Big Chill') maakte een even slordig als bezorgd en zalvend mozaïek van personages en rampspoed. Met Kevin Kline als jurist die vriendschap sluit met de zwarte, filosoferende kraanwagenchauffeur Danny Glover. En Mary McDonnell als zijn lusteloze vrouw die opveert als ze een baby in de bosjes van L.A. aantreft. BBC2, 0.20-2.30u.

The Girl Who Came Late (Kathy Mueller, 1991, Aus). Eigentijdse variatie op 'Bringing Up Baby' (Hawks, 1938) is smakelijke romantische komedie over ontregelende liefde van producent Martin Kemp voor onvoorspelbare, aan paarden verslingerde actrice Miranda Otto. BBC1, 1.55-3.20u.

Midnight at Madame Tussaud's (George Pearson, 1936, Engeland). Deels in de Londense Madame Tussaud gedraaide B-thriller. BBC2, 2.30-3.40u., (zw).

En nagesynchroniseerd:

Under Capricorn (A. Hitchcock, 1949, GB). ZDF, 1.05-3.00u.; Accused of Murder (Joe Kane, 1956, VS). ZDF, 4.15-5.25u.

2 december Oostenrijkse keizer Ferdinand I treedt af, opvolger Franz Josef draait zijn concessies aan Hongaren terug.