Ruzie in Lagerhuis om vrijmetselaarsloge

LONDEN, 21 FEBR. De leiding van de Britse vrijmetselaars riskeert sancties als ze niet op korte termijn de identiteit onthult van een aantal leden. In een commissie van het Lagerhuis kwam het gisteren tot een heftige verbale confrontatie tussen de secretaris van de United Grand Lodge of Freemasonry, Michael Higham, en parlementariërs die werden aangevoerd door de voorzitter van de commissie, het Lagerhuislid voor Labour Chris Mullin. Higham dreigde de commissie voor het Europese Hof te dagen wegens schending van de privacy.

Het was de tweede keer in een week dat het geheime genootschap tot openbaarheid werd gedwongen. Eerder stelde minister van Binnenlandse Zaken Jack Straw een meldingsplicht in voor alle functionarissen van het justitieel apparaat en de politie die lid zijn van één van de ruim 8.600 vrijmetselaarsloges. Vrijmetselaars in deze sectoren is met enige regelmaat verweten dat ze als 'firma binnen de firma' opereren, zonder dat die beschuldiging ooit met bewijzen werd gestaafd.

De parlementscommissie had de leiding van de vrijmetselaars zeven maanden geleden al gevraagd om informatie over 161 politiemensen en acht journalisten die deel uitmaakten van de inmiddels ontbonden politie-eenheid ter bestrijding van de zware misdaad in de West Midlands, of die betrokken waren bij twee omstreden politie-onderzoeken.

Volgens commissievoorzitter Mullin was dit gezelschap betrokken bij dertig rechterlijke dwalingen. Soms werd bewijsmateriaal verdoezeld. Soms werden bekentenissen afgedwongen door het hoofd van verdachten te omhullen met een plastic zak. Of er sprake was van een vrijmetselaarscomplot wil de commissie nagaan door vast te stellen wie van de politiemensen en journalisten lid van het genootschap zijn.