Reiziger wil ook rust op zakelijk front

Het Nederlands voetbalelftal speelt vanavond in Miami een oefeninterland tegen Amerika. Barcelona-speler Michael Reiziger hoopt in Florida stoom af te blazen in een hectisch seizoen.

FORT LAUDERDALE, 21 FEBR. Michael Reiziger heeft zich weleens fitter gevoeld. Het slopende seizoen bij FC Barcelona begint reeds halverwege zijn tol te eisen. Trainer Louis van Gaal mag dan wel zeggen dat de geest sterker is dan het lichaam, de kaars kan niet eeuwig branden. Daarom kwam het Reiziger ook niet zo goed uit dat het Nederlands elftal even in Florida twee oefenwedstrijden ging afwerken.

Hij ervoer meteen het verschil met Spanje. “Je hebt hier als voetballer meer bewegingsvrijheid omdat niemand je kent. Maar het heeft wel wat reistijd gekost om hier te komen. En ik verwacht een zware wedstrijd. Tussen twee en vier uur kan het hier gemakkelijk dertig graden worden. Waarom spelen we op het heetst van de dag? Ik ben op dit moment niet zo scherp. Dat heeft met vermoeidheid te maken. De eerste twee nachten heb ik hier slecht geslapen. Bij Barcelona had ik voor mijn vertrek al rust gekregen.”

Reizen, dat doet hij met Barca al genoeg. Het zit wel in z'n naam, maar het wil niet zeggen dat hij er ook zijn hobby van moet maken. Reiziger: “Meer nog dan in de Italiaanse competitie moet je veel reizen in de Spaanse competitie. Extreem is de uitwedstrijd naar Tenerife bijvoorbeeld. De trainer wil na afloop meteen terug omdat je anders een dag verliest. Dan kom je om half vijf 's nachts op vrijdagochtend een keer thuis. En dan zondag weer een wedstrijd.”

Niettemin heeft hij het naar zijn zin bij Barcelona, dat hem op verzoek van Van Gaal weghaalde bij Milan waar hij in een seizoen slechts tien wedstrijden speelde. “Ik merk nu dat ik een jaar ritme heb gemist.” In de Catalaanse hoofdstad is Reiziger aan een nieuw voetballeven begonnen. Van Gaal projecteert het systeem dat hij bij Ajax ontwikkelde nu ook op Barcelona. Reiziger fungeert als zijn rechterhand in het veld.

Eigenlijk was Guardiola voorbestemd de leider van de defensie te worden, maar hij is erg blessuregevoelig en speelde tot nog toe slechts zes duels. De tactische bijscholing van de Barcelona-spelers gaat gepaard met veel puntenverlies. “Van Gaal probeert iets nieuws op te bouwen. Dat lukt niet van de een op de andere dag. Bij Ajax waren er geen vedettes. De situatie bij Barcelona vereist een andere aanpak en dat beseft hij ook. Hij heeft gelukkig het vertrouwen van het bestuur. Zijn hand is al duidelijk merkbaar in het veld, maar we kunnen de tegenstander nog niet voldoende onder druk zetten.”

In drie wedstrijden, tegen Sociedad, Salamanca en Valencia, verspeelde Barcelona in de slotfase een voorsprong. Vooral na het laatste duel met Valencia ging Van Gaal nogal te keer tegen zijn spelers. “We verspeelden door concentratieverlies een 3-0-voorsprong en verloren in de laatste tien minuten met 4-3. Dat mag natuurlijk nooit gebeuren. Als we in deze drie duels negen punten hadden gepakt, was de competitie beslist geweest.”

De magere resultaten van het Catalaanse troetelkind leidde tot een storm van protest en kritiek bij de socios en de media. Bondscoach Clemente gooide er nog een schepje bovenop door fel uit te halen naar Van Gaal die in zijn ogen ten onrechte Bogarde en Reiziger opstelt, terwijl er gelijkwaardige Spaanse verdedigers op de bank zitten.

“Als voetballer kun je hier niets tegen doen”, zegt Reiziger. “Het enige antwoord is winnen en goed spelen. Ik lees de Spaanse kranten niet veel, maar ik heb wel gemerkt dat de Spanjaarden zich makkelijker door de media laten beïnvloeden dan de Italianen. Politiek speelt daarbij een grote rol. Het gaat om de strijd tussen de steden Barcelona en Madrid en de belangen van een bondscoach.”

Bij Oranje kan Reiziger even aan de hectiek ontsnappen. Maar ook rondom het Nederlands elftal is het zelden rustig. Nu weer dreigt Team Holland, de organisatie die de commerciële belangen behartigde van de internationals, met een proces als de KNVB de overeenkomsten die zijn afgesloten met Endemol en Coca Cola niet overneemt. Hiermee is in totaal een bedrag van bijna zes miljoen gulden gemoeid. De voetbalbond kampt met een belangenverstrengeling omdat het ook afspraken heeft gemaakt met zijn eigen sponsors.

Tevens zijn er volgens Team Holland, dat door zou gaan tot 2000, door de KNVB rechten verkocht die de bond niet bezit. Een en ander waren voor eigenaar Wil Langenberg reden om Team Holland op te heffen. Reiziger: “Aan dit probleem moet zo snel mogelijk een einde komen. Dit geeft alleen maar onrust. Er zijn ook al problemen met persoonlijke sponsors geweest (Bergkamp en Braun, red.) en nu weer dit. Als de KNVB de gemaakte deals overneemt is er niets aan de hand. De bond zal met ons rekening moeten houden.”

Het principe van Team Holland was volgens Reiziger goed, tot de belangen botsten. “We hadden allemaal een stem in het geheel. Maar commercie en voetbal moet gescheiden blijven. Dat was ook de les van het EK in '96. Een voetballer die veel geld wil verdienen moet dat niet zoeken bij het Nederlands elftal. Als we wereldkampioen worden, komen de reclamecontracten vanzelf.”

De gedachten gaan tenslotte even uit naar zijn vriend Edgar Davids, die niet werd geselecteerd voor deze trip. “Ik ben natuurlijk subjectief. Maar als je goed speelt in een gerenommeerd team als Juventus lijkt het me toch dat je ook geschikt bent voor Oranje. De Italiaanse competitie is wel wat anders dan de Nederlandse. In de Serie A speel je elke week tegen Ajax, Feyenoord of PSV. Er zijn nog drie plaatsen open in de selectie. Als Edgar zo doorgaat komt Oranje vanzelf. En zijn terugkeer zal niet meer tot problemen leiden.”