RDM “oriënteert zich” op Wilton

ROTTERDAM, 21 FEBR. Niet meer dan een eerste oriëntatie, zo noemt de directie van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) de gesprekken met Wilton Fijenoord Holding. De vakbonden hebben dat gisteren te horen gekregen toen zij uitleg vroegen over geruchten over samenwerking tussen de twee werven.

De directies van de twee RDM-onderdelen, Onderzeeërs en Technologie, hielden de bonden voor dat het gaat om een “oriëntatie op de vraag wat we voor elkaar kunnen betekenen”. De gesprekken zouden zich in een pril stadium bevinden. Wel stelde de RDM-top de bonden alvast gerust: de werkgelegenheid bij RDM loopt geen gevaar.

Dat laatste is niet verwonderlijk, want het is niet de financiële positie van RDM maar die van de Wilton Fijenoord Groep die tot samenwerking noopt. Nieuwe klanten willen financiële zekerheid van de werf voor zij een opdracht geven. In de scheepsbouw wordt een deel van de aankoopsom vooraf en tijdens de bouw betaald. Wanneer een werf failliet gaat, zijn de klanten hun geld kwijt.