Overnamegesprek DSM, Gist-brocades

ROTTERDAM, 21 FEBR. Het chemieconcern DSM en het bio-technologiebedrijf Gist-brocades studeren op een samenwerking die kan uitmonden in een overname van Gist door DSM.

Overname van Gist tegen de huidige beurskoers zou DSM circa 2,4 miljard kosten. De twee ondernemingen hebben gisteren bekendgemaakt dat zij gesprekken voeren “teneinde mogelijke vormen van samenwerking te onderzoeken”. Over de inhoud van de besprekingen willen de bedrijven geen commentaar geven.

De Amsterdamse effectenbeurs schorste gisteren de notering van de twee bedrijven omdat er op de beursvloer onophoudelijk geruchten circuleerden over een overname die de koers opdreven.

De schorsing werd rond drie uur opgeheven nadat DSM aan het verzoek van de beurs had voldaan om met een bericht te komen. De koersen van beide bedrijven hielden de stijging vast en Gist sloot 5,60 gulden hoger op 60 gulden. DSM noteerde 5,80 hoger op 200,80 gulden.

De berichten over een mogelijke overname komen niet als een verrassing. In december zei financieel bestuurder van DSM, R. Selman, in een vraaggesprek dat de twee ondernemingen in technologisch opzicht 'uitzonderlijk goed' bij elkaar passen.

Met een omzet van ruim 10 miljard gulden in 1996 is DSM vijf keer zo groot als Gist-brocades. De bedrijven zijn met een netto winst van respectievelijk 720 miljoen en 159 miljoen beide goed winstgevend. DSM telt 16.000 werknemers, tegen ruim 6.000 voor het Delftse Gist-brocades.