Oude hoogtepunt AEX-index verpulverd; Ambitieus Damrak haalt achterstand op Europa in

ROTTERDAM, 21 FEBR. Met alle seinen op bull heeft de Amsterdamse effectenbeurs in de afgelopen week de achterstand op de omringende Europese beurzen ingehaald. Alsof de psychologische barrière van duizend punten ineens niet meer bestond werd het oude hoogtepunt van de AEX-index verpulverd. Het was niet eens een uitspatting van korte duur want zelfs nadat op dinsdag de magische viercijfer-grens werd doorbroken, stoomde de beurshandel door.

Gisteren werd het all time high van 1032,48 punten bereikt. De beurs ging het weekend in met een slotrecord van 1019,77 punten. Ruim 4,6 procent hoger dan het slot van vorige week.

Analisten krabben zich weer achter het hoofd. Een echte correctie na de koersenexplosie van augustus vorig jaar is tot op heden uitgebleven. De AEX-eindejaarprognoses die nog maar kort geleden op nieuwsjaarsrecepties met champagne werden weggespoeld lijken nu al gemakkelijk te worden overtroffen.

De afgelopen weken zag het hier niet naar uit, terwijl buiten de landsgrenzen record na record werd verbeterd. De achterstand van Amsterdam op buitenlandse beurzen was volgens diverse deskundigen veroorzaakt voor het 'vereuropaniseren' van de financiële markten. De grote institutionele beleggers (bijvoorbeeld pensioenfondsen) willen bij het versmelten van de Europese economieën hun aandelenportefeuille zo veel mogelijk verspreiden over sectoren in de nieuwe eurozone. Ze hebben hun Nederlandse aandelen ingeruild voor buitenlandse. Het grote aanbod van stukken drukte op positieve invloeden waardoor de koersen enige tijd niet of nauwelijks bewogen.

De stilte op de beurs werd deze week doorbroken omdat diverse factoren gunstig zijn. De kapitaalmarktrente waarvan de staatsobligatie met een looptijd van tien jaar de graadmeter is, bereikte een laagterecord van 4,8 procent. In dertig jaar tijd is de rente niet op dit lage niveau geweest. Geld lenen om te investeren of te beleggen is daardoor goedkoop.

Volgens Ph. Menco, hoofd research bij de Postbank, is koersstijging van de afgelopen week ook te danken aan de optiebeurs. Market makers op de optiebeurs dekten hun posities af door op de effectenbeurs onderliggende aandelen te kopen.

Menco is van mening dat beleggers ook kooplustig waren omdat ze ervan overtuigt zijn dat het effect van de Azië-crisis op het Nederlandse bedrijfsleven miniem zal zijn. “Het is prematuur om het nu al als een non event af te doen. De meeste bedrijven hebben de crisis nog niet gevoeld. De echte schade vernemen we pas bij de halfjaarcijfers.”

De analist wijst er ook op dat Wall Street in de pas liep met het Damrak. “Ook hier was de afgelopen weken sprake van afvlakking van de koersen en worden nu weer records gevestigd.”

Hij vermoedt dat de AEX-index de komende weken beweeglijker zal worden. Dat is het gevolg van een verandering van de samenstelling van de AEX-index die maandag ingaat. BolsWessanen, Gist-brocades en Nedlloyd wisselen van plaats met ASM Lithography, Baan en Vendex International die tot gisteren meewogen in de Midkap-index.

De komende week krijgt de beurs een reeks van jaarcijferpublicaties te verwerken. Dan is het de beurt aan Akzo Nobel (maandag), Van de Hoop Effectenbank, Uni-Invest (dinsdag), Randstad, EVC (woensdag), ABN Amro, VIB (donderdag), Ballast Nedam, Getronics, Wereldhave, Antonov en Axxicon (vrijdag).