Origin krijgt nee van Price Waterhouse

ROTTERDAM, 21 FEBR. De deelname van Price Waterhouse in automatiseringsdochter Origin van Philips gaat niet door. Philips en Price Waterhouse hebben maandenlang onderhandeld over de verkoop van een belang in Origin van 20 tot 25 procent, maar zijn het niet eens geworden.

De partijen willen niet zeggen waarop de onderhandelingen zijn stuk gelopen, maar algemeen wordt aangenomen dat de prijs een belangrijke rol heeft gespeeld. Het mislukken van de in oktober vorig jaar begonnen besprekingen komt niet als een verrassing. Philips en Price Waterhouse hadden uiterlijk eind vorig jaar overeenstemming willen bereiken.

Origin (15.000 medewerkers en voor 88,8 procent in handen van Philips) maakte gisteren ook bekend dat op korte termijn een nieuwe topman zal aantreden. Met de komst van de Amerikaan R. Pickering vindt Origin een opvolger voor de Amerikaan T. Butler die in augustus van het vorig jaar vertrok na onenigheid met Philips' president Boonstra. In de tussenliggende periode was de leiding over Origin in handen van W. van Gorp en hield financieel bestuurder J. Hommen van Philips toezicht. Ook de voorganger van Butler, de Amerikaan G. Carroll, werd na onenigheid met de Philipstop aan de kant geschoven.

Origin had in het afgelopen jaar een zwak derde kwartaal, maar kon dankzij een sterk laatste kwartaal over heel 1997 toch nog een bescheiden winst laten zien. “Philips had waarschijnlijk een prijs in gedachte op basis van de winst die Origin over twee jaar zou kunnen maken”, zegt analist B. Siebrand van SNS Securities. “Het is goed denkbaar dat Price Waterhouse niet zo ver heeft willen meedenken.” Siebrand ziet overigens voor Philips voordelen in het afstel van verkoop. “Gezien de opgaande lijn van Origin was het voor Philips misschien niet onverstandig Philips nog niet te verkopen.

Daar staat tegenover dat de onzekerheid over de toekomst van Origin nu voortduurt. Philips en Origin zullen wel hun strategische samenwerking in advies, management consulting voortzetten.

De omzet van Origin groeide (afgezien van de verkoop van enkele onderdelen) in het afgelopen jaar met 21 procent. In 1996 bedroeg de omzet van Origin 2,4 miljard (verlies: ruim 108 miljoen gulden). Het jaarverslag van Origin wordt later dit jaar gepubliceerd. Volgens Philips zal Origin dit jaar verder groeien en het bedrijfsresultaat meer toenemen dan de omzet.

De nieuwe operationeel directeur (CEO) Pickering van Origin legde in december vorig jaar zijn functie neer als president van de automatiseerder BSG Alliance in Houston. Hij was eerder werkzaam bij organisatieadviseur Arthur Andersen en Price Waterhouse.