Ook op Gergjev Festival; Nieuw orkest van leerlingen conservatoria

ROTTERDAM, 21 FEBR. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Rotterdams Conservatorium beginnen samen een nieuw orkest, het Rotterdam Young Philharmonic. Het orkest, bestaande uit conservatoriumleerlingen en aangevuld met leden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, treedt in september ook op tijdens het derde Gergjev Festival in Rotterdam.

Het is de eerste keer in ons land dat een symfonieorkest een conservatoriumorkest onder zijn hoede neemt. De orkestmusici zullen optreden als coach en de jonge muzikanten met hun expertise begeleiden op hun weg naar de beroepspraktijk. Het nieuwe orkest zal per project worden samengesteld. Er wordt nog overlegd over de mogelijkheid tot het inschakelen van leerlingen van andere conservatoria, die dan bij voorkeur moeten studeren bij docenten die werken bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Vaste dirigent van het Rotterdam Young Philharmonic wordt Jurjen Hempel, die de afgelopen jaren assistent-dirigent was van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Behalve in het komende Gergjev Festival zal het nieuwe orkest ook optreden in series van het Rotterdams Philharmonisch Orkest: de Z-serie en de Promenadeconcerten. Bij de nu voorziene projecten wordt het orkest geleid door de gastdirigenten Ernst van Tiel, Roy Goodman, Henk Guittart en Walter Boeykens.

Het derde Gergjev Festival van het Rotterdams Philharmonisch Orkest zal in Rotterdam worden gehouden van 18 tot en met 25 september. Opvallendste programmaonderdeel is de uitvoering van Wagners opera Tristan und Isolde in de Rotterdamse Schouwburg, in samenwerking met de Nationale Reisopera. De titelrollen worden gezongen door Viktor Loetsjoek en Mary Jane Wray. Tijdens het festival wordt de voorstelling twee keer gegeven, daarna komen er nog twee uitvoeringen. Wie de voorstelling regisseert staat nog niet vast.

Het festival wordt geopend met een concert waarop Gergjev Don Juan van Strauss en de Symphonie Fantastique van Berlioz dirigeert. Op een galaconcert op 23 september speelt de pianist Alfred Brendel het Derde pianoconcert van Beethoven.

Als slot van het festival dirigeert Valery Gergjev ook het koor en orkest van de Kirov Opera, waarvan Gergjev in het St. Petersburgse Mariinski Theater de artistiek leider en chef-dirigent is. Op het programma staan dan late werken van Tsjaikovski, zoals de symfonische ballade De Wojwode en het Derde pianoconcert. Tijdens het Gergjev Festival wordt ook kamermuziek gespeeld. Er zijn optredens te verwachten van de Moscow Soloists onder leiding van Joeri Basjmet, Alexander Slobodjanik, het Nieuw Nederlands Strijkkwartet, het Doelen Ensemble en Domestica Rotterdam. De definitieve samenstelling van het derde Gergjev Festival wordt eind maart bekend gemaakt. De kaartverkoop begint op 1 april.