Ontslag in Praag

PRAAG, 21 FEBR. De Tsjechische president, Václav Havel, heeft gisteren het ontslag van de leider van een van de Tsjechische regeringspartijen aanvaard.

Jirí alickEÉy, minister van Milieu en leider van de Burger-Democratische Alliantie (ODA), diende zijn ontslag in nadat was gebleken dat zijn partij drie jaar geleden via een fictief bedrijf een gift van zes miljoen kroon (350.000 gulden) had aangenomen van twee Tsjechische bedrijven en van de Amerikaanse tabaksfirma Philip Morris. aliEÉy wil binnenkort ook aftreden als leider van de ODA. Afgelopen maandag had hij zij ontslag als minister al ingediend, maar toen had de president hem nog gevraagd aan te blijven. Na overleg is deze week geconcludeerd dat het aanblijven van de minister de geloofwaardigheid van de regering aantast. (AP)

. Reunion (Jerry Schatzberg, 1989, VS/Fr/W-Dtsl/Eng). Door Harold Pinter geschreven, nauwkeurige bewerking van Fred Uhlmans indrukwekkende novelle over de vriendschap tussen twee jongens in het Duitsland van 1932, vlak voor Hitler aan de macht kwam: een charmante telg uit oud adellijk geslacht (Samuel West) en de intelligente zoon van een geassimileerde joodse arts (Christien Anholt). Verteld vanuit perspectief van 70-jarige Jason Robards. TV10, 20.50-22.40u.