Medewerking Irak 'veelbetekenend'; Missie van chef VN 'begint goed'

BAGDAD/NEW YORK, 21 FEBR. De missie van VN-secretaris-generaal Kofi Annan in Irak om een militair conflict over de wapeninspecties van de VN te voorkomen, is gisteren goed begonnen, aldus zijn woordvoerders.

De Veiligheidsraad van de VN besloot gisteren het bedrag waarvoor Irak elk half jaar olie mag verkopen om voedsel en medicamenten te kopen - het olie-voor-voedselprogramma - van twee op 5,2 miljard dollar te brengen.

Annan begon zijn poging om de Irakezen tot inbinden te bewegen, met het nieuws dat het in kaart brengen door de VN van acht zogeheten 'presidentiële plaatsen' - die centraal staan in het conflict tussen Irak en de VN - goed is verlopen. Volgens VN-functionarissen hebben twee inspecteurs van de VN-ontwapeningscommissie UNSCOM die de cartografen vergezelden “onbelemmerd toegang gehad” tot de acht omstreden plaatsen. Tot dusverre wilde Bagdad de inspecteurs daar niet toelaten. “De secretaris-generaal ziet het niveau van medewerking dat de regering verleende als veelbetekenend, zodat we in die zin een goed begin hebben gemaakt”, aldus Annans woordvoerder.

Annan sprak gisteren met de Iraakse vice-premier Tariq Aziz af niet morgen, maar pas maandag uit Bagdad te vertrekken, om er ook te kunnen praten over het 'olie-voor-voedselprogramma' waarvoor de Veiligheidsraad vannacht het groene licht gaf. Of Annan de Iraakse president Saddam Hussein ontmoet hangt af van het verloop van de besprekingen. De Amerikaanse president Clinton heeft gisteren in een naar de Arabische wereld uitgezonden televisietoepraak verzekerd dat Washington “geen ruzie heeft met het Iraakse volk, dat erfgenaam is van een trotse beschaving en dat zoveel jaar heeft geleden onder Saddams regime”. Maar Clinton liet er geen twijfel over bestaan dat Washington tot luchtaanvallen zal overgaan als Saddam de wapeninspecteurs van de VN blijft hinderen.

De toespraak van Clinton was bedoeld om het wijdverbreide verzet in de islamitische wereld tegen het Amerikaanse Irak-beleid te sussen. Op een aantal plaatsen in het Midden-Oosten is gisteren weer gedemonstreerd tegen dat beleid. Bij een fel anti-Amerikaanse demonstratie in de Jordaanse stad Ma'an raakten 100 betogers slaags met de politie; daarbij vielen een dode en drie gewonden. In Istanbul, Beiroet, Teheran en in steden in de Gazastrook kwam het eveneens tot demonstraties. (Reuters, AFP, AP)