Koopkracht (1)

'Extra geld voor ouderen' stond boven het artikel in NRC Handelsblad van 16 februari. En verder: “Het zijn vooral ouderen met een AOW-uitkering en een beperkt aanvullend pensioen die zullen 'profiteren' van de maatregelen waarmee het kabinet de koopkracht wil versterken.”

De woorden profiteren en versterken zijn hier totaal misplaatst. De zogenoemde eerste schijf van de belasting is samengesteld uit belasting en vier premies, waarvan twee premies niet door 65-plussers betaald worden, omdat deze niet op hen van toepassing zijn. Met de nieuwe regeling (Pemba) hoeven 65-plussers deze twee premies ook niet meer te betalen, maar in plaats daarvan werd de belasting verhoogd.

Iedereen kan begrijpen dat 65-plussers (die de twee premies niet betaalden) nu een nadeel hebben: geen twee premies minder betalen en wel de verhoogde belasting betalen. Daar richt de reparatie zich op. Dus niet 'profiteren' en 'koopkrachtversterking', maar gewoon reparatie van een volkomen verkeerd genomen maatregel.