Herkansing Michael Mols; Team Holland dreigt KNVB met rechter

FORT LAUDERDALE, 21 FEBR. Rob Cohen, belangenbehartiger van de Nederlandse voetbalinternationals, overweegt juridische stappen tegen de KNVB. Hij vindt dat de bond uiterst onzorgvuldig omspringt met de commerciële zaken van de spelers, momenteel verenigd in Team Holland.

Onlangs werd bekend dat Team Holland waarschijnlijk opgaat in de KNVB, omdat het over rechten beschikt die de bond al eerder (aan kledingsponsor Nike) verkocht. Cohen noch internationals maakten daar bezwaar tegen, zolang al door Team Holland gemaakte afspraken met bedrijven, soms tot 2000, gerespecteerd worden. Cohen heeft daar inmiddels geen vertrouwen meer in.

Zijn visie: “De spelers willen garanties dat de commerciële activiteiten op de huidige voet verder gaan. Iets anders zou betekenen dat de klok wordt teruggedraaid. De KNVB wil de zaak op de lange baan schuiven. Dat pikken we niet. Komen ze maandag niet met een aanvaardbaar voorstel dan kom ik met een advocaat.” Het gaat Cohen daarbij niet om een financiële garantie. “Het gaat er alleen om dat de huidige afspraken van kracht blijven. Desnoods onder de naam KNVB Team Holland.”

Michael Mols krijgt vanavond in Miami een tweede kans in het Nederlands elftal. De spits van FC Utrecht vormt samen met Ronald de Boer de aanval in de oefenwedstrijd tegen de Verenigde Staten. Bondscoach Hiddink hield een kleine slag om de arm. Mols heeft de nodige moeite met het tempo en de inspanningen tijdens de trainingsweek in Fort Lauderdale. Hij gaf zelf al aan tussen de oefensessies door voornamenlijk rust nodig te hebben. “Er moet qua tempo nog wel een tandje bij”, zei Hiddink over de semi-debutant.

Eventueel is Pierre van Hooijdonk zijn vervanger. Mols, opgeleid bij Ajax, speelde eerder op 18 januari 1995 voor Oranje. Dat was de eerste wedstrijd onder Hiddink, die in Utrecht verloren ging (0-1) tegen Frankrijk. Ronald de Boer is zaterdag de tweede aanvaller wegens het ontbreken van de geblesseerde Kluivert. Bergkamp is niet aanwezig in Fort Lauderdale. De vermoedelijke Opstelling: Van der Sar; Reiziger, Stam, Frank de Boer en Numan; Winter, Seedorf, Jonk en Cocu; Mols en Ronald de Boer.

Het Nederlands elftal voetbalt in Amerika ook uit ideeële motieven. Oranje zal in Fort Lauderdale een actie voor mensenrechten van Amnesty International ondersteunen. Bondscoach Hiddink en aanvoerder Frank de Boer tekenen voor 'Eén miljoen handtekeningen in één machtige beweging'. Ze zullen de rest van de selectie vragen hetzelfde te doen.

Het initiatief van maakt deel uit van een wereldwijde actie van de mensenrechtenorganisatie. Miljoenen handtekeningen van over de hele wereld worden aan het eind van dit jaar aan de Verenigde Naties aangeboden.

In december bijvoorbeeld tekende al de voetbalselectie van Zuid-Afrika. Het is ook de bedoeling dat de amateursectie van de KNVB aan de plannen gaat meewerken.