Hattemse MHC

In de kop van Gelderland, omringd door bomen, villa's en voetbalvelden, zetelt het 'Volendam van het hockey'. Slechts 266 leden telt de Hattemse Mixed Hockey Club (HMHC), maar de naam en de faam van de familievereniging reikt verder dan de eigen provinciegrenzen. Iedere hockeyer kent het bolwerkje aan de rand van de Veluwe, waar sportieve ambities en gemoedelijk samenzijn hand in hand gaan.

Het clubhuis op Sportpark Hazenakker kijkt uit over twee zandingestrooide kunstgrasvelden. Over een paar jaar hoopt het bestuur van Hattem voldoende financiën tot zijn beschikking te hebben voor de aanleg van een waterveld, de ondergrond waarop tegenwoordig tophockey wordt gespeeld. Tot die tijd moet elk dubbeltje worden omgekeerd en nemen de leden zelf de kwast ter hand zodra het clubhuis schreeuwt om een likje verf. Clubliefde en eenvoud zijn de charmes van de HMHC.

Afgelopen zomer vierde Hattem het 45-jarige bestaan. Twee zomerdagen lang stonden leden en oud-leden stil bij de 30ste juli van het jaar 1952, de dag waarop een stel scholieren, tegen de zin van hun ouders, besloot tot de oprichting van de Hattemse MHC. Op een veld naast de plaatselijke speeltuin, eigendom van theeschenkerij Dennenheuvel, werd voor het eerst hockey gespeeld in Hattem, tegen betaling van een gulden per middag.

Het huidige clubhuis bestaat uit twee delen, een gelagkamer van hout en een aanbouw van steen. De centrale ruimte stamt uit 1968, toen voor 200.000 gulden een oude directiekeet werd overgenomen van een bouwbedrijf, ergens uit het noorden van het land. De leden sloopten en verspijkerden de keet eigenhandig. De resultaten van die noeste arbeid zijn tot op de dag van vandaag zichtbaar aan de Hazenakker.

Naast de gelagkamer, meteen links bij de entree, bevindt zich de deur die toegang verschaft tot de bestuurskamer. Behalve als vergaderruimte doet de bestuurskamer dienst als verzamelplaats van spelers en coach. Voorafgaand aan elke thuiswedstrijd komen zij hier bijeen om elkaar moed in te spreken en elkaar tactische aanwijzigingen te geven.

Vijf spelers leverde Hattem in het verleden aan het Nederlands elftal, onder wie Marten Eikelboom, de huidige spits van Amsterdam. Heren 1 degradeerde twee jaar geleden uit de hoofdklasse. Momenteel bezet de ploeg van oud-speler Patty Mundt de gedeelde eerste plaats in de overgangsklasse A. Mogelijk keert Hattem binnenkort terug op het hoogste niveau.