Belastingaftrek te koop

Beschikt u over een auto van de zaak, dan beschouwt de fiscus het privé-gebruik als een vorm van belastbaar inkomen. De hoogte van dat inkomen loopt uiteen van 20 tot 24 procent van de cataloguswaarde. Een briefschrijver komt aan een bijtelling van ruim 13 duizend gulden per jaar. Daarover moet hij 60 procent of bijna 8.000 gulden inkomstenbelasting betalen.

Verkopers van financiële producten zien dit ongemak als een uitdaging: wanneer iemand zich daar druk over maakt, is hij tochtig voor een belastingbesparing. Zo'n voorstel draait altijd om het bedenken van een belastingaftrek ter grootte van het bij te tellen bruto inkomen. Daardoor compenseren de bijtelling en aftrek elkaar. Welk product er aan deze aftrek vastzit, blijft vaak onderbelicht. Mensen kopen het toch om de belastingvoordelen en moeten er niet te diep over nadenken, vinden verkopers.

De premies en koopsommen voor lijfrenteverzekeringen bieden zulke mogelijkheden tot aftrek, maar binnen beperkende, fiscale regels. Wat voor een combinatie met een autobelasting niet commercieel aantrekkelijk is: de aftrek moet net zo groot zijn als de bijtelling, ongeacht de hoogte van dat bedrag. Bovendien kan je het rendement van een dergelijke verzekering moeilijk bepalen.

Een actueel en flexibel alternatief is het kopen van aandelen met geleend geld. Aan de omvang van die lening stelt de overheid geen voorwaarden, de rente mag je onder voorwaarden aftrekken en voor de belastingvrije opbrengst van die aandelen voeren de verkopers ieder aantrekkelijk percentage op, tot aan 18 procent per jaar toe. Zo smeedt je de combinatie belastingaftrek en torenhoog rendement. Daar zwicht haast iedere Nederlander voor.

De briefschrijver vroeg een financieel bemiddelingsbureau, dat werkt voor het Amsterdamse geldbedrijf Labouchere, een Aegon dochter, om een offerte van het Cartax Compensatie Plan, reken af met de bijtelling op uw auto van de zaak.

In de brochure staat: 'Wij ontwikkelden samen met Labouchere een unieke en betrouwbare oplossing. U creëert door het leasen van aandelen een aftrekpost die gelijk is aan uw bijtelling. Zo kunt u uw belastbaar inkomen weer verlagen. Wanneer u normaal gesproken in aandelen gaat om rendement te behalen, benut u met ons plan de aftrekbaarheid van de rente. Dus zelfs als u vrijwel geen rendement behaalt, compenseert u toch uw bijtelling.'

Het komt er op neer dat dit bedrijf een lease-plan van Labouchere aan de man probeert te brengen. Hoewel: eigenlijk verkopen ze belastingaftrekken. Het verband met de auto doet amper ter zake. Je kan ook adverteren met: Reken af met de belasting op uw vakantiegeld - Een eigen huis zonder huurwaardeforfait, of De opvoeding van uw kinderen hoeft niets te kosten. Het is maar welke belasting of uitgave je door de aftrek gecompenseerd wilt zien.

Het bemiddelingsbureau schetst het verwachte rendement van het leaseplan, dat minimaal vijf jaar loopt, bijzonder rooskleurig.

De laagste opbrengst bedraagt 10 procent per jaar en de hoogste 18 procent. De belastingvrije opbrengst, naast de compensatie, bedraagt na vijf jaar en 10 procent 67.249 gulden, en 532.726 gulden na tien jaar en 18 procent. Een berekening voor 'vrijwel geen rendement' ontbreekt, evenals die voor 5, of 10 procent.

Wat is het verschil tussen geld lenen om aandelen te kopen en leasen? Wie geld leent tegen 6, 7 of 8 procent, en aandelen koopt, bezit aandelen waar hij zelf over mag beschikken.

Bij deze leaseconstructie leen je geld tegen 12,1 procent per jaar effectief en daarvan koopt Labouchere voor 119 duizend gulden (in het overhavige voorbeeld) aandelen ING, ABN Amro, Aegon, Fortis, KPN en Dordtsche Petroleum. Met 12,1 procent rente ben je trouwens sneller aan de beoogde aftrek toe dan met bijvoorbeeld 6 procent.

Uit de dividenden kopen zij een putoptie om de waarde van het mandje te beschermen op de aankoopprijs. Dat is inconsequent, overbodig en dus duur wanneer de verkoper schermt met rendementen van 10 procent en meer, en zo suggereert dat er geen risico's aan kleven. Daar past geen put bij.

Tot slot vraagt de lezer of hij (beslist) moet ingaan op dit voorstel of (zeker) niet? Die vraag moet hij zelf beantwoorden. Kijk naar de feiten.

Om aan een aftrek te komen, ga je vijf tot tien jaar lang geld lenen tegen 12,1 procent plus 10 gulden kosten per maand. Daarvan koopt de aanbieder aandelen en beschermt die met een, volgens zijn eigen optimistisch visie, eigenlijk overbodige putoptie. Voor die bescherming rekent hij per jaar 4 procent van de aankoopsom en vergeet de dividendbelasting. Je bent als deelnemer geen baas over je eigen aandelen, enzovoort.

Het enige doel van deze ingewikkelde opzet is die belastingaftrek. Als dit plan werkelijk zo'n succes is als de verkoper beweert, kan je misschien beter op een gunstig moment aandelen Aegon kopen.

    • Adriaan Hiele