Azië domineert op agenda G7

ROTTERDAM, 21 FEBR. Ministers van Financiën en Centrale-Bankpresidenten van de groep van zeven grote industrielanden (G7) buigen zich vandaag in Londen over de financiële crisis in Azië.

Vanavond voegen ook de Russische vertegenwoordigers zich aan tafel om mee te praten over het werkloosheidsprobleem, een discussie op Brits initatief die zondag nog doorgaat ter voorbereiding van de G7-top in mei. Het is al de vierde bijeenkomst over banen van de G7, die door de Russische aanwezigheid als G8 wordt aangeduid.

De Amerikaanse minister Robert Rubin liet kort voor zijn vertrek naar Londen geen twijfel bestaan over wat dit weekeinde het belangrijkste onderwerp zal zijn. “De situatie in Azië zal de gesprekken domineren”, aldus Rubin.

De bewindslieden en bankpresidenten zullen kijken naar de gevolgen van de crisis in Azië voor de rest van de wereld. Aan de orde komt onder meer een Amerikaans initiatief voor handelsfinanciering. Het gaat om korte handelskredieten voor de getroffen Aziatische landen, die zo hun import weer op gang kunnen brengen. Hiermee zijn niet alleen de Aziatische economieën geholpen maar ook de exportindustriën in de industrielanden.

Daarnaast zal uitvoerig worden gesproken over de wijze waarop de huidige Aziatische crisis is aangepakt door een internationale hulpactie onder leiding van het Internationaal Monetaire Fonds (IMF). De Britse minister Gordon Brown sprak deze week over “lessen” die moeten worden getrokken. Hij kondigde aan met voorstellen te komen voor grotere openheid en transparantie in het economisch beleid van landen om zo het risico van toekomstige crises te verminderen.

Minister Rubin noemde ook het punt van een eerlijke lastenverdeling bij de oplossing van de crisis. Vooral in de VS zijn de noodpakketten van tientallen miljarden dollar bekritiseerd.