Archeologen ontdekken tempel

ATHENE, 21 FEBR. Archeologen hebben op het Griekse eiland Kreta een tempel uit het begin van de ijzertijd (1100-800 voor Christus) ontdekt. Volgens de onderzoekers levert het bouwwerk een schat aan informatie over de ontwikkeling van het Griekse geloof in de oudheid. De bekendmaking van de vondst komt op het moment dat de Griekse Hoogste Raad van de Archeologie, de KAS, zich buigt over de toekomst van de locatie. De autoriteiten willen op de plek een vliegveld aanleggen.

Het godsdienstige complex in het zuid-oostelijk gelegen Ierapetra meet 25 bij 17 meter en omvat acht zalen. De muren zijn tot een hoogte van een meter bewaard gebleven. De indeling van de tempel bevat vele elementen die maatgevend zouden worden voor godsdienstige bouwwerken in de oudheid. De wetenschappers troffen tijdens de opgravingen een anderhalve meter hoog terracotta beeld van een zittende godin aan. Ook werden er zes aardewerken vrouwenfiguren van zeventig centimeter gevonden en een omphalos, een heilige steen die het centrum van de wereld symboliseert. (AFP)