Adri S. verkoopt beursbelang

ROTTERDAM, 21 FEBR. Een van de hoofdverdachten in het beursfraudeschandaal, Adri S., verkoopt voor 36 miljoen gulden zijn grootste belang op de Amsterdamse effectenbeurs. Zijn belangrijkste beursgenoteerde belegging, Bever Holding, wordt overgenomen door de eigenaren van het hoekmansbedrijf Van der Wielen en Co.

Deze overname is de eerste stap in een bundeling van krachten onder drie van de vijf resterende hoekmansbedrijven op de effectenbeurs, waardoor de een na grootste hoekmansfirma ontstaat na marktleider Van der Moolen. Dat hebben de eigenaren van Van der Wielen, die verenigd zijn in het bedrijf Zibafes BV, gistermiddag bekend gemaakt.

Zij zijn van plan hun hoekmansbedrijf en een minderheidsparticipatie (30 procent) in de kleinere branchegenoot Coffeng & Co samen te voegen met een derde hoekman, Brom & Co, die nu in handen is van Bever. De beleggingsfirma Bever bezit verder onder meer 10 procent van de aandelen van het derde overblijvende hoekmansbedrijf, AOT.

Zibafes biedt circa 40 gulden per aandeel Bever, dat is vijf gulden boven de zichtbare waarde op donderdagmiddag. Zibafes heeft met enkele grootaandeelhouders overeenstemming bereikt over de aankoop van een meerderheidsbelang in Bever en overweegt een bod op de rest van de aandelen.

Verdachte Adri S. bezit een kwart van de Bever-aandelen, goed voor 36 miljoen gulden. Ook het Philips Pensioenfonds, de ex-werkgever van een andere verdachte, voormalig hoofd beleggingen Fred H., heeft ruim 5 procent in Bever. Verder hebben Unilever Pensioenfonds en een groep particuliere beleggers, waaronder Bever-directeur drs. P. de Ridder, een substantieel aandelenpakket.

Van der Wielen is hoekman op de beurs in aandelen als Akzo Nobel, KLM, DSM, Elsevier en Gist-Brocades.