Wandelpier Schiphol op slot na milieuactie

AMSTERDAM, 20 FEBR. Schiphol sluit vanaf vandaag de wandelpier voor publiek naar aanleiding van een milieuactie gisteren. Actievoerders van Milieudefensie klommen toen over het hek van de wandelpier, liepen over het dak van een pier en een slurf naar het dak van een KLM-vliegtuig en ketenden zich daar vast.

Het KLM-vliegtuig met als bestemming Atlanta liep door de actie uren vertraging op. De KLM en de luchthaven overwegen juridische stappen te ondernemen tegen Milieudefensie om de schade te verhalen. Milieudefensie protesteerde tegen de overschrijdng van de milieugrenzen op Schiphol.

De wandelpier, is volgens een woordvoerder van Schiphol zeer populair, afgelopen jaar trok het 1,3 miljoen bezoekers. De pier werd eerder gesloten ten tijde van de golfoorlog. Volgens de woordvoeder is nog niet duidelijk of de sluiting definitief is.

De marechaussee besloot gisteren niet in te grijpen, omdat de actievoerders lieten weten dat ze na twee uur het dak van het vliegtuig vrijwillig zouden verlaten. De marechaussee wilde “ongelukken voorkomen”.

De vijftien actievoerders werden na afloop van de actie gearresteerd. Vanochtend zaten zij nog steeds vast. Ook vijf journalisten werden gearresteerd omdat ze op het dak van de pier stonden te kijken. Nadat proces-verbaal was opgemaakt, mochten zij weer weg.