Van Egeraat bouwt in Stratford

ROTTERDAM, 20 FEBR. De Rotterdamse architect Erick van Egeraat krijgt de opdracht voor de verbouwing en uitbreiding van het onderkomen van de Royal Shakespeare Company in Statford upon Avon. Adrian Noble, artistiek directeur van de Royal Shakespeare Company, heeft voor Van Egeraat gekozen, omdat hij 'een van de opwindendste architecten' van Europa is.

“Uit zijn werk in India en Oost- en West-Europa blijkt dat hij gevoelig is voor de cultuur van elk land, maar tegelijkertijd zijn eigen stijl en originaliteit heeft. De keuze voor Van Egeraat zal ertoe bijdragen dat het onderkomen van het Royal Shakespeare Company in Statford een van de belangrijkste culturele centra in de wereld blijft,” aldus Noble.

Helemaal zeker is de opdracht aan Van Egeraat nog niet. Op 19 maart neemt de Arts Lottery Board, een de belangrijkste financiers van culturele projecten in Groot-Brittannië, hoogstwaarschijnlijk het besluit om 10 miljoen gulden pond te besteden aan de verdere ontwikkeling van de plannen van de Royal Shakespeare Company. Daarna wordt Van Egeraat officieel benoemd tot ontwerper van het project waarvoor in totaal ongeveer 330 miljoen gulden wordt uitgetrokken.

De opdracht van de Royal Shakespeare Company omvat onder meer de verbouwing van het bestaande Royal Shakespeare Theatre, de bouw van nieuwe publieke ruimtes, restaurants, foyers, tentoonstellingsruimten, de verbouwing van The Other Place (het tweede theater van de Royal Shakespeare Company) en de nieuwbouw van een derde theater.

Onlangs won Van Egeraat al de prijsvraag voor de uitbreiding van The Photographers' Gallery in Londen. Daarnaast is Van Egeraat, die tot 1995 lid was van het Delftse architectencollectief Mecanoo, bezig met onder meer de Nederlandse ambassade in New Delhi.