Terroristen omsingeld; Crisis in Georgië rond gijzelaars VN

MOSKOU, 20 FEBR. Met groot materieel en honderden troepen heeft het leger van Georgië het huis omsingeld waar sinds donderdag vier VN-waarnemers en een plaatselijk gezin worden gegijzeld.

De terroristen, die de vrijlating eisen van zeven verdachten van de mislukte moordaanslag, op 9 februari, op de Georgische president Edoeard Sjevardnadze, beraden zich nog op het aanbod van enkele parlementariërs om de plaats van gegijzelden in te nemen. Sjevardnadze heeft vanmorgen zijn volk bezworen dat hij niet zal toestaan dat de burgeroorlog in zijn land oplaait.

De Russische televisie liet gisteravond zien hoe een van de daders vanuit de burgemeesterswoning in het gehucht Djikhachkari per telefoon eisen dicteerde, met zwijgend aan zijn zijde een Tsjech, een Zweed en twee Uruguayanen van de VN-vredesmacht in West-Georgië. De bende zegt loyaal te zijn aan de in 1992 afgezette president van Georgië, Zivad Gamsachoerdia, die in 1993 onder nooit opgehelderde omstandigheden aan zijn eind is gekomen.

Behalve het vrijlaten van de verdachten van de nachtelijke overval op de stoet auto's van Sjevardnadze, die ongedeerd bleef, eisen de kidnappers de terugtrekking van de Russische troepen die net als de VN-macht toezien op de vrede tussen Georgië en de afgescheiden provincie Abchazië. Vermoed wordt dat de terroristen onder leiding staan van Gocha Eteboea, een man die ook de hinderlaag voor Sjevardnadze - opvolger en tegenstander van de nationalistische Gamsachoerdia - zou hebben opgezet. Een parlementslid uit de hoofdstad Tblisi is donderdag het belegerde huis binnengegaan om te onderhandelen. Zijn aanbod om de plaats van de militaire VN-waarnemers in te nemen is nog in beraad.

“We doen er alles aan om deze zaak zonder geweld op te lossen”, zei de Georgische minister van Binnenlandse Veiligheid. Amerikanen in Georgie wordt door hun regering aangeraden “hun normale bezigheden te staken, extra veiligheidsmaatregelen te treffen en contact te houden met de ambassade voor verdere instructies”.