Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Gesprek met Anil Ramdas over de nieuwe film Amistad van Steven Spielberg waarin hij het Amerikaanse slavernij-verleden aan de kaak stelt. In het tweede deel van de serie over Indonesië de ontmoeting tussen minister Van Mierlo met oppositieleidster Megawatti Soekarnoputri. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. De resultaten van een onderzoek binnen verpleeghuizen naar werkdruk, bezuinigingen en het omgaan met euthanasie. Minister Borst geeft een reactie. Ned.1, 20.23-20.58u.

Nova. Vooral aandacht voor de missie van secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan naar Bagdad en een gesprek met de voormalig ambassadeur in Nederland van Irak Safa Saleh Al-Falaki, de propaganda en de chemische wapens. Ned.3, 22.33-23.03u.

MUZIEK

Lola da musica. Portret van de eigenzinnige muzikant Ben Harper. Zijn muziek is een kruising tussen folk en blues met rock-, reggae- en jazzelementen. Ned.3, 19.55-20.25u.

Una Voce particolare. Nieuw muzikaal concours-programma waarin onder leiding van baritonzanger Ernst Daniël Smid per uitzending zes amateur vocalisten een beroemde opera of operette aria zingen. Ned.2, 20.22-21.22u.

AMUSEMENT

Dit was het Nieuws. Satire waarin het nieuws van de afgelopen week aan de hand van televisiebeelden en krantenberichten op de hak genomen wordt. Het vaste panel wordt vanavond bijgestaan door journaliste Elsbeth Etty en SBS6-baas Fons van Westerloo. Ned.2, 21.22-22.01u.

DOCUMENTAIRE

To kill and kill again: Outlaws. Aan de hand van onderzoek naar meer dan 200 gevallen van seriemoord wordt getracht te inventariseren welke lichamelijke, psychologische en maatschappelijke factoren verantwoordelijk zijn voor een moord zonder reden. Discovery, 22.00-23.00u.

KUNST

Panorama Vrijdag. O.a. het 'theatrale dansconcert' Grip, met o.a. danseres Anne Affourtit, Frans Weisz, Erwin Olaf en Mathilde Santing; en een reportage over de Canadese kunstenaar Jeff Wall. Hij werkt aan een gigantische ijzeren constructie van koffers, tassen, balen, en kisten die in juni 1998 zal worden onthuld op de Kop van Zuid in Rotterdam. Ned.3, 23.15-23.56u.

SPORT

Olympische winterspelen. Samenvattingen van de 14de dag in Nagano (Ned.2, 19.00-19.50u.). Vanaf 4.00-10.10 rechtstreekse verslagen met beelden van skiën (slalom mannen eerste en tweede run, 4 x 7,5 kilometer estafette mannen biathlon, ijshockey en bobsleeën.

FILM

Eine Frau namens Harry (Cyril Frankel, 1990, Duitsland). Op maat van Thomas Gottschalk gesneden blijspel. Vrouw sluit pact met de duivel en mag proberen of zij als man meer succes heeft in de masculiene samenleving. Duitsl.1, 20.15-21.45u.

Grease 2 (Patricia Birch, 1982, VS). Vervolg op succesvolle musical uit 1977 is in sommige opzichten overtuigender dan het origineel. Regisseuse Birch, de choreografe van deel 1, concentreert zich op het mythologische karakter van de rock 'n' roll-cultuur, waarin verongelukte motorrijders als engelen terugkeren. Travolta ontbreekt. Wel met Michelle Pfeiffer. SBS6, 20.25-22.30u., met reclame.

The Joy Luck Club (Wayne Wang, 1993, VS). Overmaat aan monolugue interieur smoort het drama in verfilming van Amy Tans in 1989 verschenen bundel verhalen over vier Chinese, naar Amerika geëmigreerde moeders, hun vaak pijnlijke herinneringen en hun in de nieuwe wereld geboren en volledig geassimileerde dochters. RTL4, 20.30-22.55u., onderbroken door reclame.

Flash Gordon (Mike Hodges, 1980, VS). Zie film-vooraf. RTL5, 20.30-22.30u., met reclame.

Into the Sun (Fritz Kiersch, 1992, VS). Avonturenkomedie behoort tot de Top Gun-achtigen. Ter voorbereiding op een rol krijgt verwende filmster Anthony Michael Hall les van gevechtspiloot Michael Pare. Met Roger Moore's dochter Deborah als romantic interest. Veronica, 21.05-23.00u., met reclame.

. Little Women (Gillian Armstrong, 1994, VS). Zesde verfilming van Louisa May Alcotts semi-autobiografische klassieker is zeer van deze tijd en ademt subtiel feminisme. De zusjes March, die ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog opgroeien in het 19de-eeuwse, hoogstaande New England, worden met warmte en sympathie, maar ook redelijk objectief bekeken. Een sublieme mengeling van ironie en romantisch sentiment. Belg.1, 21.25-23.29u.

Hot Shots! (Jim Abrahams, 1991, VS). Geslaagde persiflage op 'Top Gun' en soortgenoten. Elite-piloot Charlie Sheen neemt deel aan operatie Sleepy Weasel en valt 'als een blinde dakbedekker' voor de vrouwelijks psychiater van de basis. Gebrek aan subtiliteit en goede smaak behoort tot de stijlprincipes. BBC2, 22.00-23.30u.

Bandit Queen (Shekhar Kapur, 1994, India/Engeland). Groots opgezet, oppervlakkig epos doet nauwelijks recht aan de legendarische Phoolan Devi, de meest bewonderde en mysterieuze bendeleidster van India. De 'godin der bloemen' wordt gezien als wraakgodin. Belg.2, 23.05-1.00u.

. The Way We Were (Sydney Pollack, 1973, VS). Voor alles als een vehikel voor Barbra Streisand smakende, nostalgische love story over de gedoemde romance van activistische Streisand en bescheiden Robert Redford, vanaf de collegebanken eind jaren dertig tot aan McCarthy's heksenjacht in het Hollywood van de jaren vijftig. Oscar voor de titelsong. BBC1, 0.15-2.10u.

The Amorous Adventures of Moll Flanders (Terence Young, 1964, Engeland). Kim Novak speelt 18de-eeuwse dienstmeid die haar zinnen heeft gezet op geld en aanzien in wat te boek staat als een poor man's 'Tom Jones'. Duitsl.2, 1.10-3.05u., nagesynchroniseerd.