Russische debutante wint slopende skiloop

NAGANO, 20 FEBR. De Russische skiloopsters waren deze week heer en meester op de olympische loipes. Ze wonnen alle vijf onderdelen. De overwinning op de 30 kilometer ging vanmorgen naar Joelia Tsjepalova. De 21-jarige olympische debutante was sneller dan de Italiaanse Stefania Belmondo, die zes jaar geleden bij de Spelen in Albertville een olympische gouden medaille won.

Tsjepalova boog in de tweede helft van het loodzware parkoers een achterstand van 14 seconden om in een voorsprong van ruim 10 seconden. De bronzen medaille was voor Larissa Lazoetina. Deze 31-jarige Russin won op alle onderdelen een medaille. Met drie keer goud, een keer zilver en een keer brons werd ze de koningin van de loipes van Hakuba.

Door haar prestaties werd ze in het leger bevorderd. Ze vertrok uit Moskou als onderofficier, ze keert terug als luitenant. Behalve Lazoetina en Tsjepalova veroverde Olga Danilova goud voor Rusland.

De omstandigheden op de slotafstand waren vanochtend slopend. De deelneemsters moesten tijdens de dertig kilometer 1.058 meter klimmen, verdeeld over vijftien passages. Door de oplopende temperatuur veranderde bovenlaag van de sneeuw in pap. Halverwege de race begon het bovendien te regenen.

Onder de ogen van de Japanse keizer en zijn vrouw vertrok de Belmondo in een straf tempo. De 28-jarige Italiaanse, die twee wereldtitels en vijftien overwinningen in wereldbekerwedstrijden op haar naam heeft staan, voerde tot vijf kilometer voor het einde het veld aan. Ze had slechts één concurrente: Joelia Tsepalova, debutante op de Spelen met als beste prestatie één overwinning op de 15 kilometer in januari in een wereldbekerrace.

De kleine Tsjepalova (1,62 m), gekneed in het vak door haar vader Anatoli, geldt in het Russische skilopen als een zeldzaam talent. Na vier wereldtitels bij de junioren wordt ze als vanzelfsprekend beschouwd als de opvolgster van de sterren Jegorova, drie jaar geschorst wegens doping, Lazoetina en Välbe. Ze werd naar uitgezonden om ervaring op te doen. Winnen was was niet het hoofddoel en werd ook niet verwacht.

In de marathon overtrof ze zichzelf en Belmondo. Na 26,3 kilometer, het laatste meetpunt, bezat ze 6,8 seconden voorsprong op de Italiaanse. Die bouwde ze in de moordende slotfase nog uit. Ze was aan de finish ruim 10 seconden sneller dan Belmondo, de overige skisters gaven een minuut en meer prijs.

Met de zege van Tsjepalova won Rusland voor het eerst sedert Sapporo 1972 alle goud in het skilopen bij de vrouwen. In Sapporo stonden nog slechts drie onderdelen op het programma, in Hakuba vijf. De Russische ploeg verdiende ruim anderhalf miljoen gulden aan prijzengeld. (Reuters)