Ramsj

William S. Burroughs: Naakte lunch. Paperback, Contact 1992, van ƒ 29,90 voor ƒ 9,95. Het Martyrium Amsterdam, Ulysses Den Haag.

De derde druk van dit geruchtmakende boek dat door Dirk van Weelden in deze krant eens werd omschreven als 'een bomaanslag op de literatuur'. Het is het rauwe, met tomeloze vaart geschreven verslag van een wereld die beheerst wordt door misdaad, perversie, machtswellust en - vooral - drugsverslaving, en dat alles gevat in de taal van onder meer filmscripts, misdaadverhalen en porno. De vertaling (uit 1972) is van Geerten Meijsing.

Heel wat rustiger van opbouw is The romance reader, het veelgeprezen, deels autobiografische debuut van Pearl Abraham over een jonge vrouw die opgroeit in het strenge chassidisch-joodse milieu in Amerika (Het Martyrium, van ƒ 53,35 voor ƒ l4,95). Datzelfde milieu komt ter sprake in Patrimony, a true story van Philip Roth: een fraai, ingehouden portret van zijn vader Herman in de laatste jaren van diens leven (Het Martyrium, van ƒ 56,25 voor ƒ l4,90).