President Wit-Rusland ziet grote samenzwering

NAGANO, 20 FEBR. Alexander Lukashenko, de president van Wit-Rusland, heeft de organisatoren van de Olympische Spelen in Nagano beschuldigd van een samenzwering. Die is bedoeld om het moreel van de Wit-Russische atleten en die uit de andere landen van de vroegere Sovjet-Unie te ondermijnen.

Tegen verslaggevers van Wit-Russische kranten zei Lukashenko dat de organisatoren deel uitmaken van een 'mafia-complot', dat er op uit is de medaillekansen van de atleten uit deze landen om zeep te helpen. Lukashenko is in Nagano in zijn kwaliteit van voorzitter van het Olympisch Comité van Wit-Rusland.

Als een van de bewijzen voor een samenzwering noemde hij het besluit van dinsdag de 10 kilometer biatlon voor mannen te staken wegens het slechte weer nadat de eerste skiërs al waren gestart. Volgens de organisatoren gebeurde dit omdat de skiërs die nog moesten starten ernstig benadeeld zouden worden. Het sneeuwde zwaar en de doelen voor het schieten waren nauwelijks meer te onderscheiden. Maar voor Lukashenko staat vast dat de goede prestaties van de skiërs uit Rusland, Wit-Rusland en Litouwen de werkelijke reden waren om het evenement te onderbreken, aldus het Russische persbureau Interfax. “Ik was zelf getuige van deze mafia-achtige ongerechtvaardigheid”, zei Lukashenko later in een tirade van een kwartier nadat hij de microfoon van een tv-verslaggever uit Wit-Rusland had overgenomen. ,Het zijn de scheidsrechters die de medailles verdelen, ze handelen als een olifant in een kast met Chinees porselein.”

Lukashenko heeft daar een simpele verklaring voor “Wij hebben niet langer een grote macht achter ons”, zei hij, verwijzend naar het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. De president pleegt zijn heimwee naar de Sovjet-tijd niet onder stoelen of banken te steken.

Wit-Rusland heeft tot nu toe twee bronzen medailles in Nagano gewonnen, op de 20 kilometer biatlon voor mannen en op het freestyle skiën. Het Wit-Russische ijshockeyteam bracht het tot de kwartfinales, waarin het van Rusland verloor. (Reuters)