Piepjong

In de korte vakantie na zijn vertrek bij pc-fabrikant Compaq werd Roel Pieper overspoeld met aanbiedingen. Naast giganten als Apple en Silicon Graphics had de aanstaande Philips-topman kunnen aantreden bij een beginnend bedrijf in Silicon Valley, het gebied ten zuiden van San Francisco waar technologiebedrijven op een kluitje zitten.

Pieper koos niet voor zo'n veelbelovende starter, mede omdat hij vreesde dat hij met zijn lange succesvolle carrière een “overkill aan ervaring” zou meebrengen. “Het gevaar bestaat dat je rondloopt als een olifant in de porseleinkast”, zegt hij daarover.

Een voltijds aanstelling bij een klein bedrijf is niet langer aan de orde, maar het ziet er naar uit dat Pieper nadrukkelijk aanwezig zal zijn buiten Philips. Hij treedt toe tot de raad van commissarissen van het telecommunicatiebedrijfje Ring en zal bij het softwarebedrijf Infodjini een met commissaris vergelijkbare rol vervullen. Verder zal hij startende ondernemers bijstaan als voorzitter van het onlangs opgerichte 'Twinning Netwerk'. Pieper heeft verder enkele commissariaten in de Verenigde Staten en een functie als adviseur van een beleggingsfonds van vermogensbeheerder Optimix.

Die kleine waslijst met bezigheden buiten Philips contrasteert met de traditie van het concern. Zelfs Cor Boonstra, toch ook een man van buitenaf, heeft zijn commissariaat bij Vendex opgegeven. Het Philips-bastion gooit de ramen open en staat ondernemend Nederland met raad en daad bij. In ruil daarvoor zal Nederlands ondernemerstalent de moloch in vernieuwend zakendoen ook nog wel het een en ander kunnen leren.