Oude brokkenpiloot Compagnoni behaalt derde gouden medaille

SHIGA KOGEN, 20 FEBR. Deborah Compagnoni heeft vanmorgen haar derde gouden medaille gewonnen. De 27-jarige Italiaanse skister eindigde op de eerste plaats bij de olympische reuzenslalom op Mount Higashidate in Shiga Kogen.

Compagnoni won ook een gouden medaille bij de Spelen van Albertville (Super G) en Lillehammer (reuzenslalom). Afgelopen woensdag werd ze op de slalom verslagen door de Duitse Hilde Gerg. Compagnoni is met de Duitse Katja Seizinger en de Zwiterse Vreni Schneider de enige alpine skister die driemaal een gouden medaille veroverde.

Compagnoni legde de basis voor haar derde olympische titel in de eerste manche. De drievoudig wereldkampioene was op de ijzige piste bijna een seconde sneller dan de Française Lefranc. De overige kanshebbers gaven meer terrein prijs. In de tweede omloop kwam de zege van de Italiaanse geen moment in gevaar. Ze skiede geconcentreerd naar beneden en consolideerde haar voorsprong. “Fantastisch. Dit was mijn beste race”, jubelde de vrouwelijke evenknie van Alberto Tomba.

Campagnoni eindigde vanmorgen ruim voor de Oostenrijkse Alexandra Meissnitzer, die de zilveren medaille kreeg omgehangen. Op de Super G werd ze deze week derde. De Duitse Seizinger won de bronzen medaille op de reuzenslalom. Zij had bij deze Spelen eerder goud behaald op de afdaling en de combinatie.

Het parkoers in Shiga Kogen was verraderlijk. In de eerste manche gleden liefst twintig deelneemsters onderuit, onder wie de kanshebbers Piccard, Net en Nowen. “De piste was moeilijk en vermoeiend”, zei Compagnoni. “Ik heb relaxed kunnen skiën omdat ik een hele sterke eerste omloop had. In die manche had ik direct de ideale lijn te pakken.”

Compagnoni had in haar jonge jaren moeite om op de been te blijven. Ze combineerde grote overwinningen met nog grotere blessures. Door haar kamikaze-acties op de ski's had ze de reputatie van brokkenpiloot. Een dag na haar eerste olympische goud in Albertville scheurde ze haar kniebanden tijdens de reuzenslalom. Ze was een jaar uit de roulatie, maar keerde terug in grote vorm.

De Oostenrijkse skiër Christian Mayer komt morgen toch uit op de olympische slalom. Hij neemt de plaats in van teamgenoot Siegfried Voglreiter die wegens een rugblessure niet kan starten. Met de late uitverkiezing van Mayer is een rel binnen de Oostenrijkse ploeg in de kiem gesmoord. Mayer wilde gisteren zijn Oostenrijkse skilicentie inleveren en voor een andere Europees land uitkomen. Hij ontstak in in woede nadat bondscoach Margreiter de voorkeur had gegeven aan Mario Reiter, de olympisch kampioen op de combinatie. (Reuters)