Nieuw pakket maatregelen voor Japanse economie

TOKIO, 20 FEBR. De Japanse regeringspartij LDP heeft vanmorgen voor de vierde keer binnen een half jaar maatregelen voorgesteld die de moeizaam draaiende economie van het land er weer bovenop moet helpen.

De maatregelen, het laatste onderdeel van het pakket, zijn vooral gericht op de banksector en de aandelenmarkt. Bedrijven kunnen door andere boekhoudmethodes hun vermogenspositie verbeteren middels herwaardering van hun onroerend goed. Als het aan de LDP ligt, wordt het daarnaast gemakkelijker voor ondernemingen om eigen aandelen in te kopen, zodat de koers en de winst per aandeel stijgt.

Het voorstel van de regeringspartij komt een dag voor de bijeenkomst van de groep van zeven grote industrielanden (G7), morgen in Londen, waar Japan naar verwachting onder druk gezet zal worden om zijn economie actiever te stimuleren.

In eigen land is de Japanse regering de laatste maanden alherhaaldelijk opgeroepen om de belastingen te verlagen en de overheidsbestedingen op te voeren. Zulke maatregelen zitten er, blijkens het huidige voorstel, niet in.

Een vorig stimuleringspakket in december omvatte een belastingverlagen van 2 biljoen yen (16 miljard dollar), 405 miljard yen aan openbare werken en een fonds voor hulp aan banken van 30 biljoen yen. Deze maatregelen werden eerder deze maand aanvaard. In november was al een pakket van deregulerende maatregelen aangekondigd.

Het ontbreken van nieuwe maatregelen om de binnenlandse vraag te stimuleren heeft geleid tot kritiek van de VS. De Amerikaanse handelsafgevaardigde Charlene Barshefsky toonde zich ontevreden.

Zij hamerde vandaag op het belang van fiscale stimuleringsmaatregelen. “Japan moet zijn verantwoordelijkheid nemen.”

De Aziatische landen die geteisterd worden door een financiële crisis hebben ook baat bij zo'n aanpak. Om die landen te helpen, wil de LDP 300 miljard yen, zo'n vijf miljard gulden, aan leningen via de Export-Import Bank van Japan beschikbaar stellen, zodat Japanse bedrijven meer kunnen investeren in omliggende landen. Er zouden ook extra kredietgaranties verleend moeten worden. Voor Indonesië zou het gaan om een miljard dollar. (Reuters, AFP)