Nagano

Wie is er niet getroffen door de griep? In de overvolle en broeierige olympische bussen hoest, proest en snottert iedereen. Ook een aantal atleten is besmet en heeft van de jacht op goud moeten afzien. Atleten die nog in actie moeten komen, overwegen het olympisch dorp te verlaten en een hotel te zoeken omdat ze bang zijn door het virus te worden gegrepen.

Japan wordt geteisterd door een virus. Bijna 900.000 Japanners hebben griep. Twintig kinderen en drie bejaarden zijn al gestorven als gevolg van een van de zwaarste griepvirussen sinds jaren. Negenhonderd scholen zijn gesloten om verspreiding tegen te gaan. Artsen in Nagano hebben verklaard dat zich dagelijks een tiental mensen uit olympische kringen meldt met symptomen als zware hoofdpijn en hoge koorts. Het wordt tijd om Japan te verlaten. De spanning loopt te hoog op. Zelfs IOC-voorzitter Samaranch heeft gezegd dat hij opgelucht zal zijn wanneer het feest voorbij is. Niet dat hij ook ziek is of het niet meer leuk vindt. Integendeel. Maar behalve de dreiging dat de griep de Spelen verstoort, is er de dreiging van een Amerikaans bombardement op Irak.

Wanneer de Amerikanen tijdens de Spelen de aanval openen, zal dat invloed hebben op het sportfeest. De voorzitter heeft zijn hoop gevestigd op een VN-resolutie van november die oproept tot vrede tijdens de Olympische Spelen. Hopelijk kan dat een bomaanval tijdens de Spelen verhinderen. De resolutie werd ondertekend door 178 landen, waaronder de Verenigde Staten en Irak. Samaranch zegt er vanuit te gaan dat het besluit wordt gerespecteerd. Maar hij zegt pas rust te hebben wanneer de Spelen zijn afgelopen. Dan is het verbroederingsfuifje voorbij en mag wat hem betreft het leven van alle dag weer beginnen. Misschien dat de hoofdpijn, de koorts en de snot dan ook uit mijn lichaam en dat van die al die andere grieperige olympiërs verdwijnen. Dat zou pas een feest zijn.