LYCHEEBONBONS

Mijn ervaring is dat deze in gesmolten chocolade gedompelde lychees in een mum van tijd op zijn. Ze zijn op zich niet moeilijk te maken, maar u moet wel een paar belangrijke regels in acht nemen. Ten eerste kunt u de chocolade laten smelten in een pan of kom boven een pan net sudderend water (au bain-marie), of dat in de magnetron doen. In beide gevallen moet de kom met chocolade met een deksel afgedekt worden.

Er mag absoluut geen druppel water in contact met de chocolade komen, omdat de chocolade daar stijf en hard van wordt. De temperatuur van de gesmolten chocolade voor het dompelen moet tussen de 32 graden en 43 graden Celcius zijn. Controleer de temperatuur met een suikerthermometer of door wat gesmolten chocolade tussen uw duim en wijsvinger te nemen. De chocolade moet krimpen en vrijwel direct stollen. Als hij nog vloeibaar blijft, de chocolade nog even laten afkoelen. Als de chocolade te heet zou zijn, zou hij direct van de vulling (in dit geval de lychee) lopen en geen laagje vormen.

Zodra de chocolade de juiste temperatuur heeft de au bain-mariepan van het vuur of de kom uit de magnetron nemen en de kom boven een kom met warm water plaatsen, zodat de temperatuur van de chocolade tijdens het dompelen vrijwel constant blijft.

Ten tweede is het van belang de lychees en gember goed droog te deppen. Droog alles een paar uur van tevoren met keukenpapier en zet de lychees dan ondersteboven op keukenpapier. Chocolade blijft aan niets plakken dat nat of kleverig is, en zoals ik oven al opmerkte, wordt gesmolten chocolade hard en stijf als hij in contact met water komt. Als de chocolade onverhoopt stijf mocht worden, kunt u dat soms corrigeren door er per 180 gram chocolade snel 1 eetlepel plantaardige olie door te kloppen en het mengsel dan opnieuw langzaam laten smelten.

Schep de lychees uit de siroop en dep ze volledig droog met keukenpapier. Snijd de gember zo nodig in kleine stukjes en vul er de lychees mee. Leg de gevulde lychees op keukenpapier om eventueel vocht op te vangen.

Breek de chocolade in stukjes en doe die in een au bain mariepan. Laat langzaam smelten, waarbij u regelmatig roert. U kunt de chocolade ook in de magnetron laten smelten. Doe de chocolade in een magnetronschaal, dek die af en zet circa 2 minuten in de magnetron op 100 procent (650 watt), of tot de chocolade gesmolten is. Roer goed.

Dompel de lychees met behulp van een vork of satéstokje één voor één in de gesmolten chocolade en zet ze op een met vetvrij papier beklede bakplaat. Laat de chocolade stollen en schik de lychees dan op een mooi bord. Bewaar ze in de koelkast tot het serveren.

Voor circa 25 lychees:

1 blik lychees van 250 gram (uitgelekt gewicht)

circa 4 eetlepels gember op siroop

300 gram pure chocolade

vetvrij papier