Jakarta wil goede relaties behouden met het IMF

JAKARTA, 20 FEBR. Indonesië wil een goede verstandhouding met het Internationale Monetaire Fonds (IMF) houden, ondanks het conflict over de zogeheten currency board, het omstreden plan om de roepia te koppelen aan de dollar. Minister van Financiën, Mar'ie Muhammad, heeft dat vandaag gezegd in het parlement.

Het IMF heeft gedreigd de toegezegde hulpgelden aan Indonesië te blokkeren indien Jakarta het koppelingsplan doorvoert. Mar'ie verklaarde dat president Soeharto het ministerie van Financiën en de Centrale Bank, waarvan de gouverneur deze week werd ontslagen, heeft opgedragen “voorbereidende stappen te nemen” voor de currency board. Maar daarmee herhaalde hij slechts wat de afgelopen dagen al vaker is meegedeeld. De cruciale vraag is waneer de koppeling wordt doorgevoerd. Gisteren zei een IMF-functionaris dat “het voorbarig is om nu al een currency board in te stellen”. Met andere woorden: koppeling is wel mogelijk, maar pas nadat financiële en economische hervormingen in Indonesië zijn doorgevoerd.

De Amerikaanse econoom Steve Hanke, adviseur van Soeharto, toont zich niet onder de indruk van de golf van kritiek. “Het klinkt een beetje als een kapotte grammofoonplaat. Iedereen zegt hetzelfde”, aldus Hanke. De 55-jarige directeur van een vermogensbeheerder in New York, diende eerder Bulgarije, Letland, Estland en Argentinië van advies. (AP)