Italië heeft nieuwe vreemdelingenwet

ROME, 20 FEBR. De Italiaanse Senaat heeft gisteren een nieuwe vreemdelingenwet aangenomen met strengere regels voor de uitwijzing van clandestiene immigranten. De mogelijkheden voor directe uitwijzing zijn uitgebreid. Illegale immigranten die beroep aantekenen tegen een uitwijzingsbevel, moeten maximaal dertig dagen wachten op een uitspraak in speciale opvangcentra.

Ook wie niet in aanmerking komt voor onmiddellijke uitwijzing, wordt overgebracht naar opvangcentra. De nieuwe wet bevat ook maatregelen tegen mensensmokkel. Hierop staat één tot drie jaar. Als georganiseerde illegale immigratie is opgezet om winst te maken of als de immigranten bedoeld zijn voor de prostitutie, loopt de maximumstraf op naar twaalf of vijftien jaar. Italië is fel gekritiseerd door andere landen omdat in de oude vreemdelingenwet een groot gat zat. Immigranten die werden uitgewezen kregen twee weken de tijd om het land te verlaten, en gebruikten die periode vaak om door te reizen naar andere landen.