'Intel wil deel Samsung'

ROTTERDAM, 20 FEBR. Het Zuid-Koreaanse conglomeraat Samsung voert met de Amerikaanse chipfabrikant Intel gesprekken over een gedeeltelijke verkoop van de divisie Samsung Electronics (halfgeleiders).

Dit schrijft vandaag de Britse zakenkrant The Financial Times. De onderhandelingen volgen op eerdere onderhandelingen van Koreaanse bedrijven met buitenlandse partners (Ford is genoemd als kandidaat voor de automobieldivisie van Samsung) die via een aandelenparticipatie steun kunnen bieden in de financiële crisis die Zuid-Korea in zijn greep houdt. Het Zweedse Volvo neemt een meerderheidsbelang in Samsungs bedrijfsonderdeel dat bouwmachines maakt en Samsungs divisie voor vorkheftrucs wordt verkocht aan het Amerikaanse Clark. Het Zuid-Koreaanse Hyundai is met het Amerikaanse Adaptec tot overeenstemming gekomen over de verkoop van zijn Amerikaanse dochteronderneming Symbios Logic voor 775 miljoen dollar.

Samsung is 's werelds grootste producent van geheugenchips. Intel is de grootste fabrikant ter wereld van microprocessoren, het rekenbrein van pc's en andere computers. Intel zou met de participatie in Samsung de levering van geheugenchips voor computers zeker willen stellen. Volgens geruchten op de Koreaanse beurs gaat het om een bedrag van maximaal een miljard dollar.

Intel heeft vorig jaar al een participatie genomen in een nieuwe chipfabriek van Samsung in het Texaanse Austin. Op dit moment is er op de markt voor geheugenchips nog een aanzienlijk productieoverschot. Dit heeft geleid tot een val in de prijzen van deze zogenoemde DRAM's.