Handelstekort VS stijgt fors door Azië

WASHINGTON, 20 FEBR. Het tekort op de Amerikaanse goederen- en dienstenbalans is in december hard gestegen. Het gat werd 24,3 procent groter en kwam uit op 10,8 miljard dollar. In november was het negatieve saldo 8,7 miljard dollar. Vooral de financiële crisis in Azië, heeft bijgedragen tot het hogere tekort, zo menen analisten.

Weliswaar zakte het tekort in de handel met China 6,5 procent, maar het politiek gevoelige tekort met Japan sprong met 21,5 procent omhoog. Het tekort met de Aziatische 'tijgers', Singapore, Zuid-Korea, Hongkong en Taiwan, klom met 6,6 procent. Alleen al met Zuid-Korea explodeerde het met 693 procent.

Het Amerikaanse ministerie van Handel, dat de cijfers gisteren naar buiten bracht, wilde voor een verklaring van het tekort geen rechtstreeks verband met de Azië-crisis leggen. De gevolgen in die regio zijn volgens het departement nu nog niet helemaal duidelijk.

Maar economen verwachten dat het tekort met Azië in de eerste maanden van dit jaar verder oploopt. Door de veel lagere wisselkoersen van de crisislanden is de invoer van de producten uit Azië voor Amerikanen veel goedkoper geworden. Andersom is de voor de landen in die regio de dollar zo duur geworden dat de uitvoer van de VS op een veel lager peil is terechtgekomen.

Het tekort van 10,8 miljard was veel groter dan waarop analisten hadden gerekend. De gemiddelde schattingen lagen op 8,8 miljard dollar. Door de hogere cijfers zullen veel economen hun verwachtingen over de economische groei van de VS in het vierde kwartaal naar beneden moeten bijstellen.

Het tekort over heel 1997 kwam uit op 113,7 miljard, 2,4 procent meer dan in 1996. Dat betekende het grootste gat in negen jaar. (KRF, Reuters)