Goud Pechstein op 5.000 m vrouwen in wereldrecordtijd

NAGANO, 20 FEBR. De Duitse Claudia Pechstein heeft vanmorgen de vijf kilometer schaatsen voor vrouwen gewonnen in 6.59,61, een wereldrecord. Zij was vierhonderdste seconde sneller dan haar landgenote Gunda Niemann, die in de rit ervoor met 6.59,65 haar eigen wereldrecord van vier jaar geleden in Calgary met vier seconden verbeterde. Het was voor het eerst dat op deze afstand onder de zeven minuten werd gereden.

De Nederlandse schaatssters haalden het erepodium niet. Barbara de Loor reed een indrukwekkende race, waarin zij bijna vijftien seconden van haar persoonlijke record afhaalde. Ze bleef nog geen zeventiende seconde van het brons verwijderd. Tonny de Jong werd vijfde, Carla Zijlstra zesde.

De Nederlandse schaatsploeg keert maandag met een recordaantal van elf medailles - vijf goud, vier zilver en twee brons - naar huis terug.

Na de Amerikanen zijn ook de Canadese ijshockeyers vanochtend uitgeschakeld. Weer waren de Tsjechen daaraan debet. Dol van vreugde wierpen zij zich op hun doelman Dominik Hasek, die in de shootouts alle vijf de Canadese penaltyshots had gestopt. De shootouts waren nodig om de beslissing te brengen toen het na de drie reglementaire periodes en een verlenging nog steeds 1-1 stond.

Tsjechië speelt zondag de finale tegen Rusland, dat vanmiddag in de andere halve finale Finland met 7-4 versloeg.

De Italiaanse skister Deborah Compagnoni heeft vanmorgen goud gewonnen op de reuzenslalom. Zij hield ook goud over aan Albertville (Super G) en Lillehammer (reuzenslalom).